Kakaóval a vérerekért!

A Journal of Cardiovascular Pharmacology folyóiratban megjelent kutatás 11 egészséges dohányzó férfit vizsgált, akik napi három, a Mars vállalat által biztosított, flavanolban gazdag kakaós italt fogyasztottak. Az önkéntesek összesen 918 mg flavanolt ittak naponta a vizsgálat során.
A résztvevők érműködésében két napon belül jelentős javulás állt be és a kutatók megfigyelték, hogy a vérkeringés károsodása csaknem teljesen visszafordítható volt 306 mg, flavanolokat tartalmazó ital fogyasztásával a hetedik napon. Az ilyen italok talán tartósan javítják a vérerek egészségét és még az is lehetséges, hogy megfordítják az érfalak károsodását.
Az utóbbi időben a csokoládé-gyártók erőteljesen próbálják bizonyítani a kakaó egészségügyi hatásait a fogyasztói aggodalmakkal szemben, és a Nestlé-hez és Mars-hoz hasonló vállalatok rengeteget fektetnek be a táplálék-kutatásba. A keringési rendszerre gyakorolt előnyökön kívül más kutatások azt sugallják például, hogy a flavanolok megállíthatják a rákos sejtek kialakulását, csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást.
A vizsgálat befejezése után egy héttel a résztvevők azt tapasztalták, hogy a vérerek működése visszatért a vizsgálat előtti szintre, jelezve, hogy a flavanol-fogyasztás folyamatos kell, hogy legyen.
A Kalifornia Egyetem és az Aacheni Egyetemi Kórház által közösen publikált tanulmány megállapítja, hogy további klinikai vizsgálatokra lesz szükség a flavanolok keringésre gyakorolt hatásának pontosabb meghatározásához.