Jóváhagyták az első 3D-s mammográfot

A piacon most egyféle technológia van jelen, amely kétdimenziós röntgenképet készít az emlőkről.

”Az orvosok most már hozzáférhetnek ehhez az egyedülálló, innovatív 3 dimenziós technológiához, amely jelentős mértékben javíthatja a jelenlegi diagnosztikai és kezelési módszereket” – jelentette be Jeffrey Shuren, az FDA radiológiai részlegének igazgatója.

Az FDA által végzett kutatások azt mutatták, hogy a radiológusok hét százalékkal jobban tudták megkülönböztetni a daganatos és a nem daganatos eseteket, mint amikor kizárólag kétdimenziós képeket néztek.

A Selenia Dimensions System nevű eszköz, amelyet a massachusettsi Hologic cég gyárt, a vállalat jelenlegi FDA engedélyes kétdimenziós rendszerének frissítéseként szolgál. Az új technológiai a cég közleménye szerint olyan háromdimenziós képekkel szolgál, amelyek az emlő belső felépítését tárja fel olyan torzítások nélkül, amiket jellemzően a szövetárnyékolás vagy szövetsűrűség okoz. A vizsgálat, amely egy 3D-s tomoszintézis kép és egy kétdimenziós kép kombinációjából áll, csupán másodpercekkel hosszabb ideig tart, mint a hagyományos kétdimenziós digitális mammográfiai vizsgálat az FDA jelenlegi irányelveinek keretében, teljes vizsgálati dózis mellett. Az FDA beszámolója szerint a kétdimenziós és a háromdimenziós kép megalkotásához körülbelül kétszer nagyobb dózisú sugárzás szükséges, de a járulékos kockázatok alacsonyak.

”A sugárzással kapcsolatos becsléseket illetően vannak bizonytalanságok, ennek ellenére a rák a 2D-s és 3D-s kép egyidejű készítése okozta kockázata várhatóan nem haladja meg a 1,5 százalékot, vagyis elmarad a rák természetes előfordulásától, és kevesebb, mint egy százalék, a hagyományos kétdimenziós mammográfiához viszonyítva” – írja az FDA. A hivatal azt is hozzáteszi, hogy a háromdimenziós módszer javítja a radiológusok számára a rák kimutatásának pontosságát, ami csökkenti a diagnosztikai vizsgálatok megismétlésére szoruló nők számát.

Az amerikai Országos Rákkutató Intézet azt javasolja, hogy a 40 éven felüli nők egy-két évente végeztessenek mammográfiai vizsgálatot az emlőrák szűrésére.

A Hologic árfolyama az FDA jóváhagyása következtében két százalékkal emelkedett.