Jótékony hatása is van a kipufogógáznak?

Ha az eddig méregnek hitt anyagok nagyon kis mennyiségben a szívbe kerülnek, az artériák ellazításával akár infarktust is megelőzhetnek – állítja Ian Megson professzor, aki reális esélyt lát rá, hogy műszeres mérés mellett forradalmian új kezelési módszer szülessen az infarktuson vagy agyvérzésen átesett, így fokozott veszélyben lévő betegek számára.

Az említett gázok adagolásán alapuló kísérleteket sertések szívén végezték el. ”Milliószor kisebb koncentrációban használjuk az anyagokat, mint ahogy azok a kipufogógázban megtalálhatóak, és direkt egy bizonyos helyre irányítjuk őket” – pontosított Megson professzor. ”Jelenleg a fejlesztés korai fázisában járunk, de óriási lehetőség van a dologban. Rengeteg szívbetegen tudnánk segíteni vele” – tette hozzá.

A kutatócsoport egy úgynevezett ”fém-organikus vázban” képzeli el az eszköz végső formáját, amelyet szénmonoxiddal, nitrogén-oxiddal és többek között a romlott élelmiszerben található hidrogén-szulfiddal töltenek meg. Ez várhatóan három hónapon belül elkészül, és Megson professzor megtervezi, miként lehet a megfelelő testfolyadékra nyíló szerkezet tartalmát a szívbe juttatni.

A kísérletek zárt vagy akadályozott artériájú szívbetegek bevonásával fognak folytatódni. ”Minden felhasznált gáz jótékony hatású, és feltételezzük, hogy a részben organikus szerkezet segítségével fokozható az eredmény” – fejtette ki a tudós. Mivel az ilyen halmazállapotú anyagok nehezen kezelhetőek és tárolhatóak, valósággal ”csapdába kell ejteni” őket, valamint némi optimizmus is szükséges a páciensek részéről a módszert illetően.

A kis mennyiségű kipufogógázt tartalmazó szerkezetek afféle természetes vérhígítóként működhetnek, illetve a katéterek végére helyezve védhetnek a fertőzések ellen.

Jeremy Pearson, a Brit Szívszövetség vezető orvosa úgy nyilatkozott, hogy elképzelhetőnek tartja a kedvező hatást, ennek megfelelően a kutatócsoport több mint 200 millió forintnak megfelelő támogatást kapott a hároméves munkához.