Jót tesz a mozgás a szívelégtelenségben szenvedő betegeknek

A betegek egy része heti ötször félórás aerob edzést végzett (például a futópadon sétált), a többiek nem mozogtak. A kutatók azt remélték, sikerül bizonyítani, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti a halálozás és a kórházba kerülés kockázatát, mivel mintegy ötmillió amerikai szenved szívelégtelenségben és ez a leggyakoribb szív eredetű halálok. 30 hónapos követési idő után nem sikerült statisztikailag jelentős csökkenést kimutatni sem a kórházba kerülések, sem a halálozások terén.

Ezután olyan tényezőkre korrigálták az adatokat, mint a pitvarfibrilláció, a terheléses EKG elvégzésének képessége és a szív pumpafunkcióját mérő kamrai ejekciós frakció, ekkor a hospitalizáció gyakorisága 11 százalékkal, a halálozásé 15 százalékkal csökkent. A testmozgást végző csoportban szignifikánsan több embernél javult az életminőség és a fittség tekintetében is sikerült mérsékelt növekedést elérni. Emellett ebben a csoportban a depresszió előfordulása is csökkent.

Összességében a mozgással töltött idő csökkent az évek során, azonban ez nem megbízható adat, mivel lehetséges, hogy azok mozogtak többet, akik jobban érezték magukat. Dr. Christopher M. O’Connor, a Duke Egyetem professzora, a Duke Szívcentrumának vezetője, a tanulmány vezető szerzője szerint a testmozgás veszélytelen azok számára, akik megfelelnek bizonyos kritériumoknak.

„A szívelégtelenségben szenvedőknek hosszú évekig azt mondták, ne edzzenek” – mondta el Dr. Mariell Jessup, a Pennsylvania Egyetem professzora, az Amerikai Szívgyógyászok Szövetségének szóvivője. „A mai modern időkben már elismerjük a rendszeres testmozgás jótékony hatásait a szívelégtelenségben szenvedők számára. Javítja a közérzetüket, az állapotukat és teljesen biztonságos.”

A tanulmány a Journal of the American Medical Association folyóiratban jelent meg.