Jógával a szívritmuszavar ellen

Pitvarfibrilláció akkor szokott bekövetkezni, ha a szív pitvarai a normál összehúzódások helyett össze-vissza rezegnek. Ez az állapot nem jelent azonnali veszélyt, azonban olyan tüneteket eredményezhet, mint a heves szívdobogás, légszomj, szédülés, így hosszú távon akár a stroke vagy a szívbetegség kockázatát is megnöveli. A hagyományos kezelés során gyógyszerekkel próbálják kordában tartani a szívritmust, és aszpirinnel előzik meg a vérrögök képződését. A mostani vizsgálat során azonban a szakemberek megpróbáltak annak utánajárni, milyen egyéb, szelíd módon lehetne még hozzájárulni a gyógyuláshoz, és arra jutottak, hogy a jóga megfelelő mód lenne erre.

A kutatást vezető dr. Dhanunjaya Lakkireddy, a Kansas Egyetemi Kórház és Orvosi Központ kardiológusa elmondta, hogy saját édesapja is jógamester volt, így ő maga már korábban is ismerte az alapgyakorlatokat, és bízott benne, hogy a szívritmuszavarral küzdők számára is hasznosak lehetnek. A szakember ugyanakkor hozzátette, hogy a jóga semmiképp nem helyettesíti a hagyományos gyógyszeres kezelést, ám kiválóan kiegészíti azt.

A vizsgálat során 49, szívritmuszavarral küzdő beteget figyeltek meg, akik az első három hónap során csupán a megszokott tevékenységeiket végezték, ám a következő három hónapban legalább hetente kétszer részt vettek egy egyórás, szakember által irányított jógaórán. Aki úgy gondolta, akár minden nap elmehetett jógázni. A szakemberek azt tapasztalták, hogy a második három hónap elteltével nagyjából felére csökkentek a tünetek a betegeknél, ami nagyon biztató eredmény. A vizsgálat egyetlen hátránya, hogy nem alkalmaztak kontrollcsoportot, így nem mondható ki biztosra, hogy a jóga okozta a pozitív eredményeket.

Dr. Nieca Goldberg kardiológus azt is hangsúlyozta, hogy a fenti kutatásban egyféle jógát próbáltak ki, az Iyengar jógát, holott számtalan másfajta jóga is létezik, melyek közül nem mindegyik javasolt a szívbetegek számára.