Jobban megviseli a nőket a szívátültetés

A súlyosabb mentális stressznek kitett páciensek kisebb eséllyel szedik pontosan a gyógyszereiket, és nagyobb náluk a fertőzés veszélye – jegyezték meg a szakemberek.

””A tanulmányhoz 91 szívátültetettet vettek górcső alá a beavatkozást követő első 100 napban. Csaknem egyharmaduk nő volt. Bebizonyosodott, míg a férfiak 15 százaléka mutatott erősen depresszív tüneteket, addig a nőknél ugyanez az arány 39 százalék volt.

A nők több mint háromnegyede élt meg erős szorongást a férfiak 46 százalékához képest. A nők ráadásul sokkal inkább úgy érezték, hogy elveszítették az irányítást a saját egészségi állapotuk felett – hangzott el az American Heart Association éves orlandói ülésén.

Eszerint az egészségügyi dolgozóknak figyelniük kellene a szívátültetettekre nehezedő mentális stresszre, főleg a női betegek esetében – magyarázta a szerzőként közreműködő Lynn Doering, a Kaliforniai Egyetem munkatársa.

A szövetség legújabb közleményében az áll, hogy érdemes volna nemspecifikus programokat szervezni az érintettek segítésére.