Javítja a női szív egészségét a hal

A fiatalabb, 15-49 éves nőket első alkalommal vizsgáló kutatásból az derült ki, hogy azokban, akik ritkán vagy soha nem fogyasztanak halat, 50 százalékkal több szív-érrendszeri panasz fordult elő nyolc év alatt, mint a rendszeres halfogyasztók esetében. Azokban a nőkben, akik ritkán vagy soha nem ettek halat, a szívpanaszok kockázata 90 százalékkal volt magasabb, mint azokban, akik hetente fogyasztottak halat.

A Hypertension: Journal of the American Heart Association szaklapban megjelent dán tanulmányhoz 49 ezer nő adatait vizsgálták nyolc éves időszakra vetítve. A nőket telefonon kérdezték meg családi kórtörténetükről, életmódjukról és halfogyasztásukról. A résztvevőket nyolc évig utánkövették.

A kutatást vezető Marin Strom, a koppenhágai Statens Serum Intézet kutatója elmondta, az a legnagyobb kihívás az ilyen egészségügyi üzenetek közvetítésével kapcsolatban a fiatalabb népesség körében, hogy az előnyök talán csak 30-40 év múlva válnak láthatóvá. A kísérlet azonban azt bizonyítja, hogy ez esetben nem ez a helyzet. A legtöbb omega 3 zsírsavat tartalmazó halat fogyasztó nőkben magas a védettség a szív-érrendszeri betegségekkel szemben. A kutatás kizárólag az étrendi halfogyasztásra összpontosított, nem a halolaj étrendkiegészítőkre. Az eredmények tükrében a szakértők azt javasolják, hogy mindenki hetente legalább kétszer fogyasszon főételként halat.