Ismerjük fel idejében a szívelégtelenséget!

Szívbetegség

Több különböző, a szív működésére kiható elváltozások összefoglaló neve. A felnőtt lakosság 2-3 százalékát érinti, de az idősebb korosztálynak már 10 százalékát is fenyegetheti. Végső esetben akár szívrohamhoz, halálhoz is vezethet. Erre a betegségre szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága január 25-én kezdődő konferenciáján. Ezen kívül 2010-től minden év májusában meg akarják rendezni a Nemzetközi Szívelégtelenség napját. Céljuk, hogy informálják az embereket a megelőzésről, a diagnosztizálásról és a kezelés fontosságáról.

Meg lehet előzni

„Megelőzni leginkább egészséges életmóddal lehet a szívbetegség kialakulását” – fogalmazott a Medipress kérdésére Dr. Fülöp Péter, kardiológus. „Fontos, hogy ne ártsunk magunknak: ne dohányozzunk, ellenben mozogjunk sokat. Táplálkozzunk egészségesen: együnk sok zödséget-gyümölcsöt és kerüljük az állati zsiradékokat” – ad tanácsot Fülöp doktor. Véleménye szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás és a stressz mellőzése is nagyban csökkenti a szívbetegség kialakulását. Az egészséges életmódon kívül fontos azonban, hogy időnként szív és érrendszeri szűrővizsgálatokon vegyen részt mindenki – még a teljesen tünetmentesek is. Akik alapvetően is stresszes életmódot folytatnak, illetve előfordult már szívbetegség a családjukban, azoknál a szűrés különösen ajánlott.

Csak enyhíteni lehet a tüneteket

„A legtöbb szívbetegség gyógyíthatatlan, viszont kezelhető” – mondta Dr. Fülöp Péter. Hozzátette: „adott esetben a kezelés 30 évvel is meghosszabbíthatja az életet„. Többféle módszer létezik: vízhajtó tablettákat, vérnyomás, koleszterinszint csökkentő szereket vagy a szív működését szabályozó gyógyszereket adnak a betegeknek. Műtéti beavatkozásra is sor kerülhet a konzervatív gyógymódok mellett: a sebészek kicserélhetik a károsodott szívbillentyűket, kitágíthatják a beszűkült koszorúereket. Szívátültetést is alkalmazhatnak végső esetben, de mivel kevés a rendelkezésre álló donor, az esetek túlnyomó részében ez nem járható út. Akár élete végéig is kezelésre szorulhat egy szívbeteg ember, a halál pedig bármikor bekövetkezhet.

Minden panasz fontos

Nehéz a szívbetegség felismerése, hiszen sokáig tünetmentesen marad a szervezetben. Oda kell figyelni a jelentéktelenebbnek tűnő panaszokra is, mert a vizsgálatok során fontos lehet. Utalhat a fáradékonyság is szívbetegségre, hiszen a betegség okától és súlyosságától függ a tünetek mértéke. Ha a panaszok pihenésre enyhülnek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Általánosságban mellkasi szúró, szorító fájdalom, légszomj, fulladásérzet, erős szívdobogás és a szívzörej számít jellemző tünetnek. Ezeken kívül lábdagadás, köhögés, hirtelen ájulás, eszméletvesztés, gyengeség, fogyás és a bőr kékes elszíneződése is előfordulhat.