Inzulinpumpa, vagy inzulininjekció?

”Kutatásunk során megállapítottuk, hogy nincs jelentős eltérés a glikémiás kontroll szintje és a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) között, mikor összehasonlítottuk az inzulinpumpák és naponta többször használatos inzulin injekciók hatékonyságát” – mondta Dr. Sherita Hill Golden, a Johns Hopkins Egyetem baltimore-i orvosi karának docense, a tanulmány szerzője. ”Az 1-es típusú diabéteszes felnőttek között ugyan valamivel hatékonyabban működött az inzulinpumpa, és a kutatási eredményekből arra lehet következtetni, hogy az inzulinpumpát használó cukorbetegeknek általában jobb az életminősége.”

A jelenlegi tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a gyerekek és serdülőkorúak körében az inzulinpumpa használata 0,10 százalékos csökkenést eredményezett az A1C hemoglobin szintjében a naponta többször alkalmazandó inzulininjekcióval összehasonlítva, bár Golden szerint ez a csökkenés statisztikailag nem számít szignifikánsnak.

A felnőttek esetében az A1C hemoglobin szintjének már 0,30 százalékos volt a csökkenése az inzulinpumpa használatakor. A súlyos hipoglikémia kockázatának szempontjából a kutatók nem találtak számottevő különbséget az inzulinpumpa és az injekció alkalmazása között.

Az 1-es típusú diabétesz, más néven inzulinfüggő cukorbetegség egy autoimmun betegség, amelyet az abszolút inzulinhiány okoz. A betegség hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei, ezért a kezelés minden esetben inzulin adagolásából áll.

A 2-es típusú diabétesz kockázati tényzői a túlsúly és az ülő életmód. Ezek a betegek gyakran kezelhetők diétával és életmódváltással, de egyes esetekben náluk is szükség lehet inzulinra.

A kutatás részletei az Annals of Internal Medicine című orvosi szakfolyóirat júliusi számában jelentek meg.