Infarktus után nincs több szívprobléma?

A szimulált szívroham után patkányok szívébe adott gyógyszerrel teli polimer gyöngyök sikeresen csökkentették a gyulladást és a hegszövet kialakulását a szíven – állítják a tudósok. A megfigyelések szerint a közvetlen a szívbe beadott részecskék csökkentik a szívroham után kialakult hegszövet területét, és mintegy 10 százalékkal növelik a szív teljesítőképességét.

A tudósok feltevései szerint, ha bizonyos gyulladáscsökkentő szereket közvetlen az infarktus után a szívbe fecskendeznek, azzal megelőzhetik a maradandó károsodások és a későbbi szívproblémák kialakulását.

„A megvalósítás azonban közel sem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk – nyilatkozta Dr. Michael Davis, az Emory Egyetem segédprofesszora – A korábbi kutatások során direkt injekciózással próbálkoztak, ez azonban meglehetősen drasztikus megoldás, emellett a gyógyszerek toxikus hatásai sem elhanyagolhatók.”#img1#

Hogy ezt elkerüljék, Dr. Davis és kollegái a Dr. Niren Murthy által kifejlesztett poliketálokból készült mikroszkopikus részecskéket alkalmaztak a gyógyszerek bevitelére. Az apró gyöngyök hetek alatt bomlanak le, és folyamatosan juttatják a szervezetbe az SB239063 elnevezésű kísérleti szert. A szer gátolja a MAP kineáz nevű enzim működését, ami igen fontos szerepet játszik a szívroham utáni gyulladásos folyamatok kialakulásában.

Davis professzor elmondása szerint a poliketál részecskék folyamatosan adagolják a gyógyszert. A részecskéket később a makrofágok (nagy falósejtek) bontják le. Davis szerint a poliketáloknak megvan az az előnyük más polimerekkel szemben, hogy természetes és nem toxikus anyagokká bomlanak le a szervezetben.

A patkányok esetében a részecskék beadása után a MAP kineáz enzim egy teljes hétig volt inaktív, míg a szívfunkciók folyamatosan javultak. Davis professzor és kollegái remélik, hogy a mostani eredményeket később más szervek kezelésében is felhasználhatják a jövőben.