Így ismerhető fel gyorsan a stroke

A hirtelen fellépő, féloldalas arc-, kar- vagy lábzsibbadás, a zavartság és a beszédzavar is a stroke jellegzetes tünetei között szerepel. ”Amikor valakinek stroke-ja van, enyhe vagy akár nagyon feltűnő fizikai változáson is keresztülmehet” – mondta Dr. Randolph Marshall, a Columbia Egyetem orvosi központjának munkatársa. ”A maradandó károsodás megelőzésének leghatékonyabb módja a jelek gyors felismerése és a mielőbbi orvosi segítség hívása” – tette hozzá.

A szédülés, a járási probléma, a látási zavar és a súlyos fejfájás is lehet tünet. A szakemberek az angol ”FAST”, azaz gyors betűszó hangoztatásával tudatosítják a lakosságban a teendőket.

F mint face, tehát arc: egyenetlennek tűnik?

A mint arm, tehát kar: az egyik kar lóg?

S mint speech, tehát beszéd: elmosódott, érthetetlen, vagy egyéb zavar áll fenn?

T mint time, tehát idő: ha ezek bármelyike fennáll, azonnal hívni kell a mentőket (104)!

A stroke kezelésének leggyakoribb módja a szövet plazminogén aktivátor alkalmazása, a ”rögrobbantó” technológia, mely tPA néven is ismert. A szert artériába vagy vénába fecskendezik, hogy helyreállítsák az agy vérkeringését. A revaszkularizáció egy másik opció, melynek során mikrokatétereket helyeznek az artériába az elzáródás oldására. A gyors intézkedés mindenképpen csökkentheti a következmények súlyosságát. ”A statisztikák szerint a stroke a negyedik leggyakoribb halálok az Amerikai Egyesült Államokban, és a felnőttkori rokkantság első számú oka. Átlagosan négypercenként meghal valaki stroke-ban, noha az esetek négyötöde megelőzhető volna” – magyarázta Dr. Babak Navi, a New York-i Presbiteriánus Kórház szakértője.

A következő életmódbeli változtatások lényegesen csökkentik a stroke kialakulásának veszélyét.

Kevesebb só fogyasztása vérnyomáscsökkentő hatású, helyette fűszerek széles palettája használható.

Egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel csökkenthető a vér ”rossz”, azaz LDL-koleszterinszintje (az össz-koleszerinnek 5,1 mmol/l alatt kell lennie).

A dohányosoknál kétszer olyan gyakran fordul elő stroke, mielőbb érdemes tehát leszokni.

A rendszeres edzés segít a túlsúly felszámolásában, valamint lerakódásának megelőzésében. Az elhízottaknál nagyobb eséllyel jelentkezik magas vérnyomás, cukorbetegség és stroke.

A szakértők hangsúlyozták, hogy az 55 éven felüliek az óvintézkedések ellenére is fokozott veszélyben vannak.