Így hat a klasszikus zene a gyermekek mentális fejlődésére

A világ fokozatos gyorsulása, a digitalizció és a felszínes személyes kapcsolatok nagyban rányomják bélyegjüket a kisgyerekek lelki világára. Az alapérzelmek kifejezésén túl sokkal nehezebben birkóznak meg az árnyaltabb érzelmek megélésével. De vajon hogyan segít ezen a problémán a klasszikus zene? A pszichopedagógus válaszol.

A gyermekek fejlődése szempontjából a zenének számos pozitív hatását ismeri a szakirodalom. „Amikor a gyerek a zenére a mozog, fejleszti a mozgáskoordinációját, ha pedig visszatapsolja a ritmust, a koncentrációs és a tanulási képessége fejlődik” – árulta el a kognitív funkciók fejlesztése kapcsán Jávori Ildikó pszichopedagógus. „Ha gyermekünk jól tudja visszaadni a ritmust, sokat fejleszti az emlékezetét, ami elengedhetetlen a tanuláshoz is. Ezáltal majd jobban fogalmaznak és számolnak fejben, de javul a szövegértésük is.

A szakember arra is rávilágított, hogy a zene hangulatának lélektani hatása is fontos. „Kevésbé érzelemgazdagok a gyerekek manapság; habár alapérzelmeiket ki tudják fejezni, de az érzelmek árnyalatát már kevésbé. A klasszikus zene finomságaival azonban meg tudják élni azokat. Ha több fajta zenét ismernek, legyen az vidám, szomorú, diadalmas, az nagyban segít problémáik megfogalmazásában és megélésében, illetve levezetésükben is” – fejtette ki a pszichopedagógus, hozzátéve, hogy a finomabb dallamok támogatják a relaxációt is, ami mentálhigiéniás szempontból az egyik legfontosabb a mai felgyorsult világban.

A családdal közös zenehallgatásnak célja többek között, hogy a gyerekek a szülőkkel közösen éljék meg a zene élményét, utána pedig közösen dolgozzák fel, beszéljék meg, hogy kire hogyan hatott. Erre ad izgalmas alternatívát a Danubia Zenekar Kalandra Fül Fesztiválja május 28-án és 29-én. Az európai szinten is kuriózumnak számító klasszikus zenei esemény immár harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat az óvodás és kisiskolás korosztály számára. Az fesztiválra a zenekarhoz csatlakozik Szinetár Dóra is, aki nemcsak műsorvezetőként lesz jelen, hanem közreműködik néhány produkcióban is a BMC-ben.

„Nekem a klasszikus zene is az életem része kicsi gyerekkoromtól kezdve, így a saját bőrömön tapasztaltam, milyen csodás, amikor egy-egy »komolynak« titulált zeneműről kiderül, hogy mennyire vidám és játékos” – mesélte a színésznő, azt is megosztva, hogy saját gyerekeit is mindig a nyitottságra nevelte. „Nálunk tökéletesen megfér egymás mellett egy népdal, egy pop-sláger, meg egy operaária. Így a saját családomban is látom, mennyit tud adni egy-egy klasszikus mű a felnövekvő generációnak.”

A Danubia Zenekar innovatív előadásaival az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyította, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. A III. Kalandra Fül Fesztivál azon túl, hogy értékes információkkal látja el a legkisebb nézőket is, a célcsoport számára a leginkább befogadható módon nyújt minőségi zenei élményt, fontos szerepet tölt be az ének-zene és hangszertanulás megkedveltetésében. A fesztiválra már vásárolhatók jegyek, a kétnapos eseményen lehetőség lesz ingyenes kísérőprogramokon is részt venni.

További információ: https://utazenehez.hu/