Ígéretesnek tűnik a prosztatarák víruskezelése

A Newcastle-vírus csirkékre veszélyes, de az emberi sejteket nem fertőzi meg. Azonban most Subbiah Elankumaran és a Virginia Műszaki Egyetem munkatársai sikeresen vizsgálták a kórokozó alkalmazásának lehetőségeit különböző fajta rosszindulatú daganatos betegeken. Mindazonáltal az anyagot koncentráltan, többször kell alkalmazni, ráadásul csekély a daganatban a sejtről-sejtre terjedés is. A módszer korlátai ellenére a kutatók mégis úgy vélik, hogy új lehetőségek nyílhatnak meg, ugyanis hatékonyságot lehetett kimutatni olyan prosztatarákosoknál is, akiknél a hormonkezelés nem jöhetett szóba, és nem jelentkeztek mellékhatások sem.

A kutatók ügyes genetikai módosítással fordították a kórokozót a daganatsejtek ellen. A vírus felszínén jelen van egy fúziós fehérje, mely a gazdasejt membránjával reagálva segíti elő a fertőzést. Ezután a sejtbe jutva egy enzim lehasítja a fúziós fehérjét a részecskéről, ezzel aktiválja a vírust. A kutatók úgy módosították a fúziós fehérjét, hogy azt csupán egy, a prosztatarákra jellemző enzim (prosztata specifikus antigén) hasíthassa le.

A statisztikai adatok szerint minden hatodik férfinál diagnosztizálnak prosztatarákot, és minden 36. ezen betegségben hal meg. A beavatkozási lehetőségeket, ezzel a beteg kilátásait nagyfokban csökkenti, ha a daganat nem reagál a hormonkezelésre.