Ígéretes új eljáráson dolgoznak mellrákos nők számára

Japán kutatók az érintett nők saját őssejtjeit és más testrészeikből származó zsírszövetet kombináltak és ültettek be az emlőmegtartó műtét során eltávolított szövetek helyére.

Zsírszövet felhasználásával már korábban is próbálkoztak a mellszövet regenerációjával, ám az csak 30 százalékban volt sikeres, mivel a legtöbb esetben a zsírsejtek hamar felszívódtak.

Az őssejtek hozzáadásával azonban sikerült 70-90 százalékra növelni a regeneráció esélyét, miután olyan új vérerek jöttek létre, amelyek képesek voltak megfelelően ellátni, fenntartani az új szövetet.

A The Daily Telegraph online kiadásában ismertetett tanulmányhoz, amelyet Nakajama Bin, a Tottori Egyetem professzora vezetett, összesen öt, 30 és 60 év közötti nőt választottak ki. A beavatkozás után egy évvel a kutatók mindegyik esetben sikeresnek nyilvánították a beavatkozást. Senkinél sem alakult ki fertőzés, és a rák sem újult ki.

Nakajama professzor szerint a tanulmány célja az volt, hogy ellenőrizzék az eljárás biztonságosságát. A kutatók abban reménykednek, hogy Japánban már egy éven belül alkalmazható lesz a módszer, ez azonban nagyban függ az őssejtek felhasználásáról szóló szabályozástól, amelyről várhatóan idén dönt a kormány.

Rachel Greig, Nagy-Britannia vezető mellrákellenes jótékonysági szervezete, a Breakthrough Breast Cancer munkatársa szerint izgalmas a japán tanulmány. Mivel azonban a vizsgálatokat kis mintán végezték, és még nagyon korai szakaszban vannak, egyelőre nehéz megmondani, milyen szerepe lehet az új eljárásnak a mellrákos páciensek jövőbeni kezelésében. Mindenesetre érdeklődéssel figyelik majd a fejleményeket – tette hozzá.

Világszerte egyre több klinikai vizsgálat összpontosít az őssejtek felhasználásával végzett mellműtétekre, kutatók azonban korábban arra figyelmeztettek, hogy az eljárások biztonságosságának bizonyításához többéves megfigyelésekre van szükség.

Forrás: MTI