Ígéretes eljárás a stroke kezelésében

A Nemzetközi Stroke Konferencián (Honolulu, Hawaii) bemutatott klinikai vizsgálatba hét egészségügyi centrum segítségével vonták be a betegeket, akiket véletlenszerűen osztottak két csoportra. Dr. Paul Vespa professzor szerint az új módszer olyan esetekben is felcsillantja a reményt, ahol a hagyományos kezelés biztosan nem ér célt.

A szív- és érrendszeri betegségek képezik az Egyesült Államokban a legfőbb halálokot, ezen körbe tartozik a stroke is. A stroke mellett kialakuló agyállományi vérzés egy olyan kritikus állapot, mely az esetek 75 százalékában végzetes következményekkel jár, a túlélés ráadásul többnyire súlyos maradványtünetekkel jár. Az Egyesült Államokban évente mintegy 800 ezer stroke-os beteget látnak el, a múltban, amennyiben vérzés alakult ki, a vért sebészi úton eltávolították, sértve ezzel a környező agyállományt – a betegek további kilátásait ez nem igazán javította, így a nyílt műtétet agyvérzés esetén be is szüntették.

Az új módszer jóval precízebb megoldást kínál a vérömleny eltávolítására: egy kulcslyuknyi metszésen keresztül hajtják végre az endoszkóppal támogatott procedúrát. Az endoszkóp egy kamerát tartalmaz, és területet átvilágítva a sebész teljes feltárás nélkül ítélheti meg a sérült terület kiterjedését. További segítséget ad az egyidejűleg alkalmazott CT. Átlagosan a vérömleny mintegy 71 százalékát lehetett eltávolítani. A vizsgálatban résztvevő 24 beteg közül 18-at kezeltek ezzel a módszerrel, míg hat esetben a hagyományos módon jártak el. A műtét után hat hónappal az endoszkópos betegek körében alacsonyabb volt a halálozási arány, és a regeneráció is komplettebbnek bizonyult.