Ígéretes az új hasnyálmirigyrák-gyógyszer

A kísérletes fázisban lévő MRK003 fantázianévre hallgató szer gemcitabinnal kombinálva kísérleti egerekben olyan biológiai folyamatokat indított be, mely egerekben a daganatsejtek pusztulásához vezetett. Cambridge-i kutatók most emberi betegeken próbálták ki a szert. A 41 éves Richard Griffithsnél 2011 májusában diagnosztizáltak előrehaladott stádiumú hasnyálmirigyrákot. Hat ciklust követően a képalkotó módszerek a daganat méretének csökkenéséről számoltak be, emiatt a beteg úgy döntött, folytatja a kurzust.

A hasnyálmirigyrák egyike a legagresszívebb daganatoknak. Nagy-Britanniában évente 8 ezer hasnyálmirigyrákos beteget diagnosztizálnak, esetükben a várható túlélés igen rövid, a hat hónapot sem éri el. Ezzel a hasnyálmirigyrák az ötödik daganatos halálok. Ezek miatt minden újfajta terápiás megközelítésnek jelentősége lehet.

Duncan Jodrell professzor és munkatársai mintegy 60, előrehaladott hasnyálmirigyrákban szenvedő beteget terveznek bevenni az I-es és II-es fázisú klinikai vizsgálatba.