Igazi áttörés a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében

A szív- és érrendszeri betegségek napjaink egyik vezető halálokának számítanak, amelyek világszerte közel minden harmadik haláleset hátterében állnak.  Európában még rosszabb a helyzet, ahol az összes halálozás mintegy feléért ez a betegségcsoport felelős, hazánkban pedig első a halálozási okok statisztikájában, tudtuk meg a WELL PR ügynökség közleményéből. Az elmúlt évek során számos olyan, nagy betegszámú klinikai vizsgálat eredménye látott napvilágot, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek lehetséges terápiás eljárásait kutatták.

RE-LY vizsgálat

A nagy áttörések közé tartozik a RE-LY vizsgálat, amely a legnagyobb, stroke prevenciót kutató pitvarfibrillációs vizsgálat. A pitvarfibrilláció a leggyakoribb, emberek kb. 1%-át, 80 éves kor felett pedig a 10%-át érintő szívritmuszavar. A kutatás világszerte összesen 44 ország 18 000 betegének bevonásával zajlott; eredményeit Barcelonában az Európai Kardiológiai Társaság Kongresszusán mutatták be. A RE-LY vizsgálatban egy új véralvadásgátló terápiát teszteltek. A készítmény eredményei minden előzetes várakozást felülmúltak: az új gyógyszer 34 %-kal csökkentette a stroke és a szisztémás embólia kialakulásának kockázatát, pitvarfibrilláló betegeknél. Az új terápia tehát naponta 3000-rel több stroke-ot előz meg világszerte, mint az eddigi kezelési eljárások, és jelentősen csökkenti a vérzéses szövődmények kialakulási esélyét.

RE-COVER vizsgálat

A tromboembólia, ahová a mélyvénás trombózis, valamint ennek életveszélyes akut szövődménye, a tüdőembólia is tartoznak, a harmadik leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség világszerte (a koszorúér-betegségek és a stroke után). Európában több mint kétszer annyi ember halálát okozza, mint az AIDS, a mellrák, a prosztatarák és a közlekedési balesetek összesen. A RE-COVER szintén az új orális véralvadásgátló terápia hatásait vizsgálja. Az eredmények alapján a vizsgált terápia ugyanolyan hatékonynak bizonyult a visszatérő tromboembólia megelőzésében, mint a korábbi eljárások, de mindezt alacsonyabb vérzési kockázat mellett. A hatóanyag 37%-kal csökkentette az életet veszélyeztető, illetve 29%-kal az egyéb vérzések számát. A RE-COVER vizsgálat bebizonyította, hogy a készítmény egyszerűbb és biztonságosabb alternatívája az életveszélyes vérrögök kezelésének eddig alkalmazott terápiájánál.

Európai Gyógyszerügyi Hatóság (EMEA) által jóváhagyott új indikáció

Az ONTARGET vizsgálat eredményei alapján az EMEA nemrégiben jóváhagyta egy, már forgalomban lévő vérnyomáscsökkentő új indikációját, mely alapján a gyógyszer hosszú távú kardiovaszkuláris védelmet biztosít a szív- érrendszeri-, valamint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek számára. A terápia jelentős előrelépést jelent mind az orvosok, mind a kockázatnak kitett betegeik számára, mert egy biztonságos, jól tolerálható kezelési lehetőséget kínál, és csoportján belül jelenleg a legszélesebb betegkörben jóváhagyott, kardiovaszkuláris preventív hatással rendelkező vérnyomáscsökkentő szer.