HPV-ellenes védőoltás segítségével megelőzhető a végbélrák

A humán papillómavírus a leggyakoribb fertőző úton terjedő fertőzés. A vírus egyes altípusai a méhnyakrák kialakulásában játszanak szerepet, azonban homoszexuális és biszexuális férfiak esetén a végbélrák esetén is kóroki szerephez jut. A Gardasil nevű oltást a Merck gyógyszeripari cég fejlesztette, és alapvetően a méhnyakrák megelőzésére szolgál, azonban a kutatók szerint védőhatást fejthet ki a genitális tájékon kialakuló szemölcsök, illetve a végbélrák ellen. Erre alapozva az Egyesült Államok védőoltásért felelős egészségügyi szervezete ajánlja fiatal fiúk oltását is.

Az Egyesült Államokban évente mintegy hatezer férfibetegnél diagnosztizálnak vastagbélrákot. Dr. Joel Palefsky professzor és a Kaliforniai Egyetem (San Francisco) munkatársai szerint ez a típusú daganat, és az ebből adódó halálozás megelőzhető lenne. Egy nemzetközi együttműködésben, Ausztrália, Brazília, Kanada, Horvátország, Németország, Spanyolország, és az Egyesült Államok bevonásával végzett vizsgálat 600 homo-, illetve biszexuális férfira terjedt ki, akik életük során 1-5 szexuális partnerrel rendelkeztek. A férfiak kora 16 és 26 év között volt. A résztvevőket több alkalommal vagy Gardasillal, vagy placebóval oltották, az utánkövetési periódus három évig tartott. Az oltás hatásosan csökkentette a HPV-fertőzések, és a daganat előtti elváltozások előfordulását 54-75 százalékkal.

A szekértők szerint az oltást az aktív szexuális élet megkezdése előtt kell elkezdeni, azonban néhányan úgy tartják, hogy a kedvező hatás már elkezdett szexuális élet mellett is fennáll.