Hosszabb ideig kell várakozniuk az európai rákos betegeknek

A Nukleáris Kutató és Tanácsadó Társaság (NRG) közleményében bejelentette, hogy a petteni reaktor működését felfüggesztették, miután légbuborékokat fedeztek fel a hűtőrendszerben. A leállás hiányt eredményezett a technécium nevű orvosi izotópból, melyet a vállalat az ország északnyugati részén állít elő. Az orvosi izotópok nagyon kis mennyiségű radioaktív anyagok, melyeket az orvosi képalkotásban illetve betegségek kezelésében használnak.

„E váratlan leállás következményei hatással lesznek az orvosi izotópok piacára” – közölte a vállalat, melynek reaktora egyike a világ öt olyan létesítményének, ahol orvosi izotópokat gyártanak. A petteni reaktor a rövid élettertamű, rövid ideig tárolható orvosi izotópok globális piacának egyharmadát termeli. „Tájékoztattuk ügyfeleinket a helyzetről, és segítséget nyújtunk az alternatív ellátó útvonalak felkutatásában” – közölte az NRG.

A technéciumot a radioaktív technológiát alkalmazó diagnózisok 80 százalékában használják. Európában körülbelül hétmillió, az Egyesült Államokban pedig nyolcmillió technécium felhasználásával végzett vizsgálatot folytatnak le évente.

A vállalat szóvivője elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy újraindítsák a termelést Pettenben, ennek ellenére ez csak október végére várható. Leontien Zuurbier szóvivő elmondta, hogy a világ másik négy izotópgyártó reaktorának felelősei tárgyalásokat folytatnak a termelés növeléséről. A meghibásodás okát egyelőre nem sikerült megállapítani.