Hormonmentes kezelések az emlőrák ellen

A tanulmányban 128 klinikai vizsgálat összesen 26 ezer nőre vonatkozó adatait elemezték és azt találták, hogy az antraciklin protokollok, a taxán, valamint a taxán és capecitabin/gemcitabin kombináció jelentősen csökkentette a relatív kockázatot a régebbi kemoterápiás szerekkel szemben, függetlenül attól, hogy a beteg kapott-e előzetes kezelést.

A tanulmány a Journal of the National Cancer Institute folyóirat december 9-ei számában jelent meg és a brüsszeli Jules Bordet Intézet mukatársai, Dr. Philippe Bedard és Dr. Martine Piccart-Gebhart szerkesztői kommentárja szerint amiatt fontos, mert ezidáig nem álltak rendelkezésre standard összehasolító adatok a különböző kezelési módokról. A kutatók szerint a legtöbb protokoll hatása közel azonos, így más faktorok, mint például a toxicitás döntheti el a kezelést az egyedi esetekben.#img1#

„Ez a metaanalízis nem fogja megváltoztatni a rutin klinikai gyakorlatot, azonban bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az előrehaladott emlőrákban szenvedő nők túlélése azért javult, mivel hatásosabb szisztémás kemoterápiák és célzott kezelések állnak rendelkezésre” – olvashatjuk a szerkesztői kommentárban.