Hormonkezelés segít a prosztatarák legyőzésében

Az Egyesült Államokban évente 192 000 férfinél diagnosztizálnak prosztatarákot és 27 000 halnak bele a betegségbe. A legújabb szűrővizsgálatok segítségével a betegség szerencsére legtöbbször már korai stádiumban felismerhető, az előrehaladott esetek kezelése azonban problémás lehet.

A mostani kutatás során összesen 970 beteget figyeltek meg, akik a hagyományos sugárkezelés mellett olyan szereket is kaptak, amelyek elnyomják a tesztoszteronhoz és dihidritesztoszteronhoz hasonló androgén hormonok működését.

A kezelés megkezdése után hat hónappal a résztvevők felénél abbahagyták a gyógyszeres kezelést, a többieknél további hat hónapig folytatták a kezelést.

Az eredmények szerint a hosszabb ideig kezelt páciensek minden esetben jobb állapotban voltak a kezelés végére. A hosszabb ideig kezelt betegek közül mindössze 28-an haltak bele a betegségükbe, míg a csak fél évig kezelt betegek közül 47-en. Emellett a rövidebb ideig kezelt betegeknél 191 esetben alakultak ki áttétek, míg a tovább kezelt betegeknél csak 122 esetben.

„Világosan látszik, hogy korai felismerés esetén a hormonszupresszáns kezelés növelheti a túlélési esélyeket a prosztatarákos férfiak esetében – nyilatkozta Dr. Peter Albertsen, a Connecticut Egyetem Egészségügyi Központjának munkatársa.

Bár a hosszú távú kezelésnek van néhány kellemetlen mellékhatása (csökkent libidó és szexuális aktivitás) a betegek nem számoltak be jelentős életminőség romlásról.