Hogyan változik a daganatok anyagcseréje?

A kutatás számos olyan változást mutatott ki a sejtek anyagcseréjében, amelyek a daganattal állnak összefüggésben. A daganatos sejteknek kontrollálatlan növekedésükhöz újra kell programozniuk és ”fel kell turbózniuk” a sejtek normális anyagcseréjét. Ezeknek az anyagcsere változásoknak az azonosítása nagy jelentőséggel bírhat az olyan gyógyszerek kifejlesztésében, amelyek a daganat anyagcseréjét hivatottak gátolni – írják a Columbia Egyetem kutatói a Nature Biotechnology áprilisi számában megjelent tanulmányukban.

A kutatás vezetője, Dennis Vitkup elmondta, hogy a kutatás egyik legfontosabb eredménye az, hogy a daganat által kiváltott anyagcsere változások jelentős mértékben eltérnek a különféle daganattípusokban.

”Eredményeink egyértelműen azt bizonyítják, hogy a daganat anyagcseréjében nincsenek egyedi és általános változások” – magyarázta a tanulmány társszerzője, Dr. Matthew Vander Heiden, az MIT munkatársa. ”Ez azt jelenti, hogy a daganat anyagcsere változásának megértéséhez figyelembe kell vennünk, hogyan igazítják hozzá az egyes daganattípusok anyagcseréjüket a speciális igényekhez.” Vitkup szerint az anyagcsere célba vételével a gyökerénél sújthatunk le a daganatra. Ha ugyanis sikerül elvágni a daganatos sejteket az energiától vagy a tápanyagoktól, nem lesz többé lehetőségük a növekedésre.