Hogyan szabadulhat meg szevezetünk a koleszterintől?

Mai tudásunk szerint a magas koleszterinszint szerepe egyértelmű az érelmeszesedés és a szívinfarktus folyamatában. Ugyanakkor az elmúl évtizedekben a tudomány úgy gondolta, hogy a szervezet a koleszterintől csak egyféleképpen tud megszabadulni. Ezért üdvözítő Mark Brown és a Wake Forest Orvosi Egyetem munkatársainak bizonyítéka arra, hogy létezik egy alternatív lehetőség is.

Az érfalban lévő felesleges koleszterint speciális sejtek, az úgy nevezett falósejtek gyüjtik össze. Ezután a koleszterin egy speciális csomagolásba, a HDL-molekulába kerül (a HDL-t nevezik jó koleszterinnek), mely a májba szállítódik, a koleszterin pedig az epével a bálcsatornán keresztül távozik a szervezetből.

Azonban az 1920-as évektől kezdve feltételezik, hogy létezik egy másik, az epétől független távozási út is. Ráadásul kutyákban nem jut be az epefolyadékba a koleszterin, és a legújabb kutatások egerekben is hasonlóról számoltak be.

Brown és munkatársai munkájuk során genetikailag, vagy sebészileg manipuláltak egereket úgy, hogy az állatok képtelenek legyenek az epefolyadékba koleszterint kiválasztani. Ennek ellenére az állatok székletében normál koleszterinmennyiség volt, és a falósejtek tovább folytatták a koleszterin felvételét. Ez alapján a tudósok feltételezik, hogy a máj a vér segítségével is szállít a koleszterint a bélbe. A két független út jól kiegészíti egymást, melynek jelentősége az új koleszterin-gyógyszerek fejlesztésében lehet.