Egészségügyi hírek

Nem egészséges a túl sok ülés...

Medipress


Tudósok egy csoportja megállapította, hogy létezik egy maximális időtartam, amit az ember még ”büntetlenül” üléssel tölthet anélkül, hogy a szíve károsodna.

A JAMA Cardiology című szaklapban publikált anyag két kiterjedt orvosi adatbázisból nyert tanulmányok alapján dolgozott. Úgy vélik, ez alapján biztonsággal megállapítható, hogy hány órát tölthet egy ember ülőmunkával anélkül, hogy ez az egészségére is rányomná bélyegét.

A modern világ egy pozitív fejleménye, hogy kevés ember végez manapság fizikailag egyszerre kimerítő és veszélyes munkát. Ennek azonban az árnyoldala is megvan: sokan egy asztalnál ülnek, és egész nap alig mozognak, ami szintén aggályos lehet, különösen a szívünk egészsége szempontjából.

Az EMBASE és a MEDLINE adatbázisából a szakembere olyan tanulmányokat elemeztek újra, amelyben megfigyelték, mennyi időt tölt az alany üléssel, és milyen arányban fordulnak elő náluk szív- és érrendszeri betegségek. Ez mindösszesen 700 ezer páciens adatát jelenti, akik között 25 769 esetben alakult ki megbetegedés.

Minden jel arra mutat, hogy egy nap átlagosan 12 órát ülnek azok, akik a legtöbb időt töltik üléssel, és ezek az embereknek a körében 14 százalékkal gyakoribbak a szívbetegségek, mint azoknál, akik csak napi 2,5 órát töltenek üléssel. A szakemberek azt is ülésnek tekintik, amikor az alany fekszik, és tévét néz.

Kiderült, hogy a szívbetegségek akkor jelentek meg, amikor napi 10 órát tölt üléssel az ember, ezért érdemes tudatosan csökkenteni az üléssel töltött órák számát.