Hihetetlen! A gyémánt legyőzi a rákot?

A kemoterápiás szerek fontos, hogy a megfelelő helyre kerüljenek – ebben segíthet egy kis hajlékony műanyagnak látszó tapasz, melynek felületén lévő kis gyémántdarabok a kemoterápiás szer lassú bejutását biztosítja, ezzel jelentősen mérsékli a szerek toxikus mellékhatásait.

„Ez egy vékony kis tapasz, helyi kezelésre alkalmazható, azokban az esetekben, amikor a tumor eltávolítása után ún. reziduális tumor” marad vissza – mondta el Dean Ho, a Northwestern Egyetem kutatója, a gyémántalapú kemoterápia ötletgazdája.

A tapaszban levő gyémántrészecskék mindössze néhány szénatomból állnak. Az ún. nanogyémántok nagy felületűek, ez teszi őket alkalmassá arra, hogy a doxorubicin nevű kemoterápiás szert megkössék. A két vékony gyémántréteg között helyezkedik el a doxorubicin.

A gyógyszerkibocsátás rendkívül lassan történik a gyémántfelületről, akár egy hónapon keresztül is tarthat.
Ho kutatásai alapján a bőrfelületet nem irritálja az új tapasz. Vizsgálatai során nem alakult ki gyulladásos reakció a bőrfelszínen. További előnye az új szernek, hogy könnyen előállítható, meglehetősen gazdaságos, akár nagy mennyiségben is legyártható.

A kutatócsoport reményei szerint a gyémántalapú kemoterápiás technológia hamarosan piacra kerül, az intravénás kemoterápia kiegészítőjeként a dózis csökkentése és a mellékhatások mérséklése lehetővé válik.