Hiába a figyelmeztetés, még mindig népszerű a napozás

„Sok ember ellentmondásos érzelmeket táplál a napozás iránt: tetszik nekik a lebarnult bőr, de aggódnak a bőrrák miatt, amely körülbelül minden ötödik amerikait érinti élete folyamán” – mondta el Dr. Zoe D. Draelos, a Duke Egyetem Orvosi Karának bőrgyógyász professzora egy sajtóközleményben. „Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy nincs különbség a barnulás és a leégés, továbbá a napozás és a szolárium között, mindkettő ráncosodást, májfoltokat és bőrrákot okozhat. Óriási kihívás megváltoztatni az emberek napozáshoz való hozzáállását.”

A vizsgálatban több, mint 7100 férfit és nőt kérdeztek meg, a résztvevők 75 százaléka állította, hogy mindent megtenne a bőrrák megelőzéséért, miközben 80 százalék válaszolta azt, hogy aggasztja őket a betegség és fontos megvédeni magunkat ellene. Ugyanakkor 72 százalék vallotta, hogy vonzóbbnak találja a lebarnult bőrt, 66 százalék szerint pedig egészségesebb a barnaság. És az aggodalmak ellenére a megkérdezettek 60 százaléka gondolta úgy, hogy a napsugárzás általánosságban jót tesz az egészségnek.

„Számos vizsgálat hangsúlyozza a napsugárzás D-vitamin termelésben játszott szerepét, ennek hatására sokan gondolják úgy, hogy az UV-sugárzás, mely rákot okoz, valójában hasznos dolog” – folytatta Draelos. „Egészségesebb, ha D-vitamin bevitelünket egészséges étrenddel és/vagy táplálékkiegészítőkkel biztosítjuk, ez éppolyan hatásos, csak nem kell számolnunk a bőrrák kockázatával.”

Az AAD májust a Melanóma és Bőrrák Észlelés és Megelőzés hónapjának kiáltotta ki és nem javasolják senkinek sem a napozást, sem a szoláriumot.