Heti egy adag vércukorcsökkentő is elég

„Az egyszerűbb használat mellett az új adagolás előnye, hogy hatékonyabban szabályozza a vércukorszintet, ráadásul a gyomor-bélrendszer számára is könnyen tolerálható” – fogalmazott Dr. Andre Scheen, a belga Liegei Egyetem kutatója a The Lancet-ben közzétett cikk kommentárjában. A kutatást Dr. Daniel Drucker, a Torontói Egyetem és a Sínai Hegy Kórház kutatója vezette. Az eredményekről az Európai Társaság A Diabétesz Kutatásáért Rómában zajló kongresszusán számolt be vasárnap.

Bár a vizsgálat eredménye biztató, nem lehet elfeledkezni az augusztus 26-án a gyártó cégek által jelentett négy halálesetről. Négy, a gyógyszert szedő beteg halt meg heveny hasnyálmirigy-gyulladás következtében. Egy héttel korábban pedig az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hatóság (FDA) hozott nyilvánosságra közleményt, melyben szintén akut hasnyálmirigy-gyulladás miatti halálesetekről számol be a vércukorszint szabályozó gyógyszert kapott betegeknél. Bár nem bizonyított, hogy valóban a kérdéses szer okozta a hasnyálmirigy gyulladását, az FDA szigorúbb előírásokat fog bevezetni az exenatidra vonatkozóan, melyet 2005-ös jóváhagyása óta már több mint 700 ezer beteg próbált ki.#img1#

A mostani vizsgálatba 259 kettes típusú cukorbetegségben szenvedő beteget vontak be. Mindannyian 30 hétig kaptak vagy hetente egyszer két milligrammot, vagy naponta kétszer 10 mikrogrammot a gyógyszerből. A vércukorszint alakulását a hemoglobin A1c (HbA1c) nyomon követésével mérték. A kezdetben 8,3 százalékos átlag a 30. hét végére 6,4 százalékra csökkent a heti egy adagot kapók körében, míg 6,8 százalékra a napi kétszeri dózist szedőknél. Előbbi csoportból többen (77 százalék) érték el a 7 százalékos célértéket, mint utóbbiak közül (61 százalék). Mindemellett nem állt fenn nagyobb veszély a túlzottan alacsony vércukorszint (hipoglikémia) kialakulására, a fogyás pedig hasonló mértékű volt. Az eredmények megerősítik egy az Amerikai Diabétesz Társaság San Fransiscó-i konferenciáján elhangzott előadás következtetéseit. Itt az Észak-Karolinai Orvostudományi Egyetem kutatói 295 kettes típusú diabéteszben szenvedő beteg vizsgálata alapján állapították meg, hogy a résztvevők 74 százaléka érte el egy év alatt a 7 százalékos HbA1c célértéket a gyógyszer segítségével, függetlenül az adagolási módtól.