Hererákos a 33 éves Ali Carter

Sajnos a hererák sokszor a még termékeny korban lévő férfiakat támadja meg, a kemoterápia pedig a legjobban az ivarszervek működését károsítja. A betegség diagnózisa mindig nagy megrázkódtatást jelent, ilyenkor természetesen a gyógyulás elősegítése a legfontosabb szempont. Ugyanakkor érdemes hangsúlyozni, hogy a termékenység a kezelést követően óhatatlanul is károsodni fog, ezért még a kezelés megkezdése előtt fontos gondoskodni arról, hogy lehetőség nyíljon a későbbi gyermekvállalásra.

A férfiak esetében ez egyszerűen kivitelezhető, hiszen a spermabankok lehetőséget nyújtanak a minta hosszú időn keresztül történő tárolására, így a gyógyulást követően ezek a férfiak nem lesznek megfosztva attól, hogy a későbbiekben édesapává váljanak. A spermafagyasztást akkor is érdemes megfontolni, ha a gyermekvállalás nem szerepel a tervek között, hiszen sajnos a kemoterápiát követő károsodás a termékenység tekintetében nem visszafordítható, így ezeknek a férfiaknak a későbbiekben nem lesz lehetőségük meggondolni magukat.  – tudhattuk meg Dr. Vereczkey Attilától, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi és endoszkópos specialistájától.

Dr. Erdei Edit, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet urológus- andrológus specialistája egyetért azzal, hogy a termékeny korban levő hererákos betegek esetén mindenképpen gondolni kell a termékenység prezervációjára a kemoterápia vagy a sugárterápia megkezdése előtt.  Amennyiben kiegészítő képalkotó vizsgálatok készülnek, az azokból adódó sugárterheléseket is figyelembe kell venni. A kemoterápia típusától illetve időtartamától függően a megtermékenyítő képesség súlyosan károsodhat, vagy olyan esetekben, amikor az ondósejttermelő képesség már alapvetően is csökkent, annak teljes elvesztése is bekövetkezhet a kezelés hatására.  A szakember szerint a hererák kialakulása viszonylag ritka. Az okok között szerepelhet hereleszállási zavar, esetleg ismétlődő traumák, vagy genetikai eredet.

A hererák korai felismerése érdekében a páciensek számára az „önvizsgálata”(a herék megtapintása) gyakori elvégzése ajánlott ellenőrzés céljából.  A herében észlelt legkisebb eltérés esetén tanácsos azonnal szakemberhez fordulni. Tudni kell arról is, hogy az időben felfedezett heredaganat kombinált módszerekkel (a daganatos here sebészi eltávolítása, szövettani eredménytől függően kemo- vagy sugárterápia, esetleg mindkettő együttes alkalmazása) tökéletesen gyógyítható.  Ezeket a pácienseket célszerű andrológiai szempontból is ellenőrizni, illetve gondozásba venni különös tekintettel a megtermékenyítő képesség további megítélése érdekében.

Forrás: www.versysclinics.com