Hemoglobinpótlás: halálos veszély?

Már 1996-ban publikált klinikai vizsgálatok is megkérdőjelezték a hemoglobin-alapú vérpótló készítmények biztonságosságát, és egyben hatékonyságát is, állítja a kutatás vezetője, Charles Natanson a Nemzeti Egészségügyi Intézetektől. A Journal of the American Medical Association online számában mejelent cikkben a szerzők az amerikai gyógyszereket szabályozó Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatalt (FDA) kritizálva megállapítják, hogy ha nyolc évvel ezelőtt, mikor a biztonságossággal kapcsolatos kétségek felmerültek, megvárták volna további klinikai vizsgálatok eredményét, talán elkerülhetőek lettek volna a készítmény alkalmazásához kapcsolódó halálesetek. A klinikai vizsgálatok eredményeinek haladéktalan elemzésével az FDA 2000-re valószínűleg megállapította volna, hogy a vérpótló készítmények alkalmazása jelentős kockázatot jelent. Az FDA nem tette nyilvánossá a klinikai vizsgálatok eredményeit, mivel a vérpótló készítmények nem kaptak jóváhagyást a piaci forgalmazásra. A szerzők szerint azonban minden embereken alkalmazott kísérleti gyógyszerrel kapcsolatos vizsgálat eredményeit azonnal és hiánytalanul közzé kellene tenni a betegek biztonsága és a tudomány előrehaladása érdekében. A kockázatokkal kapcsolatos aggodalmak ellenére legalább egy hemoglobin-alapú vérpótló készítményt már engedélyeztek az Egyesült Államokon kívül, és több további szerrel terveznek klinikai vizsgálatokat világszerte, sőt folyamatban is vannak ilyen kutatások, közölték. Nyolc országban öt vizsgálat folyik jelenleg is a vérpótló készítményekkel, legalább egyet pedig az Egyesült Államokban is terveznek.

A mostani elemzéshez a szerzők öt különböző vérpótló készítménnyel kapcsolatos tizenhat korábbi kutatás eredményeit vizsgálták át, melyekbe összesen 3 771 beteget vontak be. A vérpótlókkal kezelt betegek körében összesen 164 haláleset fordult elő, még a normális vérrel kezelteknél csak 123. A hemoglobin-alapú vérkészítmények alkalmazása 30 százalékkal emelte a halálozás kockázatát, és használatuk során 59 szívroham fordult elő, míg a kontroll csoportban mindössze 16. A kutatások kombinált elemzése alapján a vérpótló készítmények 2,7-szeresére növelik a szívroham kockázatát a normál vér használatához képest. A fokozott rizikó nem köthető egy bizonyos készítményhez, vagy betegséghez.

A vérpótló készítmények célja, hogy hosszú ideig fagyasztás nélkül eltartható és biztonságos – nem fertőző – eszközökkel sokkos és sok vért vesztett betegek életét lehessen megmenteni, különösen vidéken és a harctéren. Az eddig kifejlesztett vérpótló készítmények jelentős része hemoglobin-alapú termék. A hemoglobin az oxigén 98 százalékát szállítja a vörösvértestekben.