Hatékony sugárkezelés az emlődaganat eltávolítása után

Egy három nemzetre kiterjedő, több mint 12 évig tartó kutatás megállapította, hogy a tejcsatornákra lokalizálódó daganat az egyik leggyakoribb emlőrák típus. Kiderült, hogy ha a műtét után a beteget sugárkezelésben is részesítik, akkor több mint 60%-kal csökken a kiújulás kockázata, és közel 70%-kal alacsonyabb a veszélyesebb, gyorsan terjedő (ún. invazív) rák megjelenésének lehetősége az érintett mellben. A kezelés nem volt hatással a másik emlőre.

Dr. Lauren Cassell a New York-i Lenox Hill Kórház vezető sebésze szerint, ha időben azonosítani lehetne a leginkább veszélyeztetettebb pácienseket, akkor célzott sugárkezeléssel komolyabb beavatkozások is elkerülhetővé válhatnának. A tanulmány egy szintén az emlőrák kezelésében használatos gyógyszer -a tamoxifen- hatását is vizsgálta. Kiderült, hogy a vegyület 30%-kal mérsékelte a rák kiújulásának kockázatát az érintett mellben, és több mint 65%-kal egy új daganat kialakulását a másik emlőben.

Az eredményeiket a The Lancet Oncology-ban is publikáló kutatók szerint így már sokkal hatásosabban tudnak fellépni mind az újbóli megjelenés, mind pedig az ellenoldali kialakulás ellen.