Hatékony rákkezelést tesztelnek egy japán kórházban

A japán Országos Radiológiai Intézet megkezdte a kísérleteket az úgynevezett nehézion sugárkezeléssel, melynek során egy tűhegynyi sugárnyalábot irányítanak pontosan a rosszindulatú sejtekre – számolt be Kumiko Karasawa onkológus, emlőrák specialista. A kutatás aktualitását többek között az adja, hogy ismét megújult a nemzetközi érdeklődés az emlődaganat kezelésével kapcsolatban, miután az Oscar-díjas Angelina Jolie bejelentette, hogy megelőző célzattal kétoldali emlőeltávolításnak vetette alá magát.

Karasawa elmondta, a nehézion sugárkezelésről már bebizonyosodott, hogy hatékonyan alkalmazható más olyan daganattípusok ellen is, amelyek nem terjedtek tovább. A szakértő szerint azért tudják elvégezni a kísérletet, mert sikerült alaposabban megérteni, mely emlődaganat típusok számára jelenthet előnyt ez a fajta terápia.

A hagyományos sugárkezelés röntgen- és gammasugarakat használ, amelyek a test felszínén a leghatékonyabbak, de hatásuk mélyebbre hatolva egyre gyengül. A nehézion nyaláb azonban sokkal mélyebbre képes hatolni a szövetekbe anélkül, hogy veszítene erejéből. A kísérlet során összesen húsz, 60 éven felüli beteget kezelnek, akiket nem áttétes, kisméretű emlődaganattal diagnosztizáltak. Az alanyok négy napig naponta egy órás kezelést kapnak, ami sokkal rövidebb, mint a hagyományos sugárkezelés. Az eredmények értékelése érdekében öt évig megfigyelik a résztvevőket.

Karasawa azt reméli, hogy a terápia hatékony alternatívát jelenthet majd azoknak a betegeknek, akik nem szeretnének műtétet, és nem tudják alávetni magukat a hónapokig tartó hagyományos sugárkezelésnek.