Hatástalan csontrák terápia

A cytarabin csökkenti a Ewing-szarkómás sejtek egy bizonyos kulcsfontosságú fehérjéjének a szintjét és preklinikai aktivitása bizonyított laboratóriumi Ewing-szarkómás sejtvonalakban. Az újra kialakuló betegség kezelése nehéz. A Pediatric Blood & Cancer című lapban megjelent tanulmányban a fázis II klinikai kipróbálásnál tartó, a visszatérő Ewing-szarkóma cytarabinnal történő, potenciális új kezelési megközelítést értékelték ki.

Tíz beteget kezeltek. Amíg az egyik kezelt beteg tumora megközelítőleg 4 hónapig méretében stabil maradt, egyik résztvevőnek sem volt kisebb a tumora a cytarabinnal történő kezelés után. Ez az eredmény csalódást jelent, mivel a laboratóriumi vizsgálatok szerint a cytarabin ezeknél a betegeknél hatékony gyógyszer lehetne. Emellett ezeknél a betegeknél a cytarabinos kezelés ilyen dózisai mellett a várhatónál alacsonyabb lett a vérsejt szám. A tény, hogy a szer nem hatékony, újabb példája annak, hogy a laboratóriumi adatok nem mindig jelentenek sikert a betegek kezelésében.#img1#

„A cytarabin nem hatékony szer a Ewing-szarkómás betegek esetében, és ezt a szert óvatosan kell alkalmazni a régóta előkezelt, szolid tumorú betegeknél a szernek a vérsejt számra gyakorolt szignifikáns hatása miatt.”- közölte Steven DuBois, a tanulmány egyik társszerzője. Ez a vizsgálat tükrözi a laboratóriumban ígéretesnek tűnő terápiás szereknek a hatékony betegkezelés felé való kiterjesztés nehézségeit. Egyben kihangsúlyozza a jobb prognosztikai képességgel rendelkező preklinikai modellek szükségét is.