Háromdimenziós képalkotás segíthet a rák korai felismerésében

A Brit Rákkutató Központ szakértői szerint az új technológia segítheti a kutatókat a rákos sejtek növekedésének és terjedésének jobb megismerésében, így akár a rák kezelése is hatékonyabbá válhat.

A digitális mikroszkópia nem teljesen új találmány, az első szövet szkennerek már tíz évvel ezelőtt megjelentek, de ezek csak kétdimenziós képek alkotására képesek, nyilatkozta Dr. Derek Magee, a tanulmányban résztvevő egyik kutató. ”A kétdimenziós felvételek szinte semmit nem segítenek a szövetek vizsgálatában. Egy véredényről készült kétdimenziós felvételen például csak egy ellipszis látható, ebből abszolút semmi nem derül ki a vérerek csőrendszerének elágazásairól és kapcsolódási pontjairól, pedig ezek az információk rendkívül fontosak rákspecialisták számára” – folytatta Dr. Magee.

A szövetekről készített 3 dimenziós felvételek ezzel szemben rengeteg hasznos információt tartalmaznak a kutatók számára. A 3D képek előállításhoz a kutatók egy mikrotóm nevű ultra precíz gép segítségével egy szövetet több száz hihetetlenül vékony szeletekre képesek vágni, majd ezeket a szeleteket 1 mm vastag üveglapokra helyezik, majd feltöltik azokat egy digitális szkennerbe. Az így előállított háromdimenziós képeken szereplő szöveteket bármilyen irányba el lehet forgatni, és bármilyen szögből meg lehet vizsgálni, ami nagy segítséget jelenthet a rák korai felismerésében.

A Leedsi Egyetem kutatónak tanulmányát az American Journal of Pathology című orvosi szakfolyóirat legutóbbi számában publikálták.