Három új emlőrákgén

Az ötéves kutatás során a tudósok 104 emlőrákos beteg DNS-ét tanulmányozták. A hölgyek mindegyikének daganatában jelen volt a női nemi hormon, az ösztrogén receptora. Ezekben az ösztrogén-pozitív esetekben maga a hormon tartja fenn és serkenti szaporodásra a daganatot. A speciális kezelés (például Tamoxifen) az ösztrogén jelátvitelt célozza. Azonban a daganat gyakran ellenáll a kezelésnek, ami kiújuláshoz, illetve a daganatos folyamat szervezeten belüli terjedéséhez vezet – ennek következménye végzetes lehet. Az ösztrogén receptor évtizedek óta intenzív kutatás tárgyát képezi.

Dr. Anita Dunbier és munkatársai az ösztrogén receptor génjének közelében három új gént fedeztek fel, melyek akár évente nők ezreinek életét megmentő új gyógyszerek támadáspontját is képezhetik. A PLoS Genetics oldalain leírt három gén egyike, a C6ORF211 a daganat növekedésének fenntartásában vállal szerepet, és a kutatók megállapítása szerint ez lehet a legígéretesebb célpont. Az új gyógyszerek forgalomba hozatalára még legalább 5 évet kell várni.

Nagy-Britanniában évente mintegy 50 ezer hölgynél diagnosztizálnak emlőrákot, és havi ezerre tehető az ebből adódó halálesetek száma.