Hamarosan fényterápiával kezelik a bőrrákot

Noha a fényterápiás kezelés maga nem kifejezetten kényelmes – mivel erős fájdalomérzet jelentkezik a terápia során – az eljárást kifejlesztő skót szakemberek arra is találtak megoldást, hogy a kezelés során jelentkező fájdalom csökkenthető legyen.

Egy gipszhez hasonló anyaggal vonják be a terápia megkezdése előtt a páciens érintett bőrfelületét, amely a korábbi hasonló megoldásokkal szemben már akár otthon is használható, és nem szükséges a bőrt kímélő krémezést a fénykezelés előtt 7 órával elvégezni.

Az új anyag a fényterápiát hatékonyabbá, kényelmesebbé és kevésbé fájdalmassá változtatja-állítják a skót kutatók. A szakemberek szerint a legfontosabb elem a gyorsaság és kíméletesség mellett éppen az, hogy a készülék otthon is használható, így a betegeknek nem szükséges a kórházban átesnie a kezeléseken. Az Egyesült Királyságban a leggyakoribb rákos megbetegedést a bőrrák jelenti, ráadásul az utóbbi 10 évben a bőrrákos megbetegedések száma megduplázódott, így minden új kezelés, eljárás és megoldás különös jelentőséggel bír.