Hallgatózási gyakorlat az egyetemen

A Temple Egyetem Orvosi karának kardiológusa, Dr. Michael Barrett professzor az elmúlt évben hallgatóinak egy speciális oktatási anyagot állított össze, melynek segítségével a hallgatók szívzörejek felismerése terén igen jelentős jártasságra tettek szert. Egy kilencven perces óra keretén belül 149 általános orvostanhallgató 400-szor ismételve hallgatta az öt leggyakoribb szívzörejt (aorta-stenosis, aorta insufficiencia, mitrális stenosis, mitrális insufficiencia és egy egyszerű szisztolés zörej). A módszer segítségével jelentős javulást lehetett elérni: eddig a helyesen felismert szívzörejek aránya átlagosan 40 százalék volt, míg a módszer segítségével ez a duplájára emelkedett.

A hallgatózási lelet helyes értékelése elengedhetetlen akkor, amikor súlyos szívbetegségéket kell felismerni. „Igen fontos képesség annak helyes eldöntése, hogy mikor kell igen drága, vagy a beteg számára potenciálisan veszélyes vizsgálatokat kérni. Emellett a szakirányú felvételis során már ezt a képességet is vizsgálja a bizottság.” – részletezte Barrett professzor.

Az egyetemen újonnan bevezetett oktatási módszer – melynek lényege, hogy minden orvostanhallgató minden évben az internetről ingyen letöltött szívhangokat meghallgatva vizsgázik – olyan sikert aratott, hogy már több másik egyetem is kérte, hogy a hallgatói számára is elérhető lehessen ez a hanganyag. „Bízom abban, hogy a közeljövőben azt fogom tapasztalni, hogy az orvosok munkába menet a szívhangok felismerését gyakorolják. Egy elfoglalt orvos ugyanis két alkalommal tud tanulni valamit: az egyik a konferencia, a másik pedig az otthontól a munkahelyig tartó út.” – mondta a professzor.