Halálos véralvadásgátló

A tudósok Ram Sasisekharan professzor (Massachusettsi Műszaki Egyetem) vezetésével azonosították a szennyezőanyagot, és rájöttek, hogyan váltott ki halálos allergiás reakciót és ölt meg legalább 81 beteget csak az USA-ban. „Ezt az egészségügyi krízishelyzetet a lehető leggyorsabban kellett megoldani” – írta az AFP-nek e-mailben Sasisekharan, mindkét tanulmány vezetője. Eredményeik alapján az USA Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatala (FDA) a hét elején azonosította a mérgező anyagot: egy szintetikus vegyületről, a túlszulfatált-kondroitinszulfátról (OSCS) van szó. „Az FDA mostantól szűri a szennyezett heparint” – mondta el Sasisekharan.

A sertésbélből előállított heparint dializált és szívműtött betegek milliói használják véralvadásgátlóként a vérrögök kialakulásának megelőzésére. Az FDA tisztviselői elárulták, hogy a szennyezett heparin kínai gyárakból érkezett, melyek a Baxter International számára gyártották a gyógyszert. A cég februárban visszavonta a szert a piacról, miután novemberre visszamenőleg halálesetek tucatjairól érkezett jelentés az USA-ban. Az amerikai egészségügyi hatóságok szerint a kínai cégek Ausztráliába, Kanadába, Kínába, Dániába, Franciaországba, Németországba, Olaszországba, Japánba, Hollandiába és Új-Zélandra is szállítottak szennyezett heparint. A New York Times-ban kedden megszólaltatott kínai tisztviselő vitatta a véralvadásgátló halált okozó hatásáról szóló állításokat, de elismerte, hogy a kínai heparin szennyezőanyagot tartalmazott.

A brit Nature-ben közzétett tanulmány rámutatott, miért is volt olyan nehéz detektálni a halálos szert. „A hagyományos tesztmódszerek a heparinban csak a fehérjék, zsírok és DNS jelenlétét szűrik” – magyarázta Sasisekharan. Az OSCS-t azonban a gyógyszerhez hasonlóan hosszú, bonyolult, cukormolekulák ismétlődéseiből álló lánc építi fel, mely gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy kiszúrják. Egy komlex cukrok elemzésére kifejlesztett új eljárás segítségével azonban a kutatók új módszert dolgoztak ki a toxin szűrésére.

A másik vizsgálat, melynek eredményei a New England Journal of Medicine-ben jelentek meg, azt mutatja meg, hogyan aktiválja a szennyezőanyag a szervezet két gyulladásos útvonalát is. Az egyik vonalon elősegíti a véralvadást és az értágulatot, mely veszélyes vérnyomásesést eredményez. Másrészről olyan toxinok termelődését serkenti, melyek súlyos, akár halálos allergiás reakcióhoz vezethetnek. Egyes betegek bőr- és nyálkahártya-duzzanatról, légszomjról és hasi fájdalomról számoltak be. „Eredményeink arra engednek következtetni, hogy egy egyszerű bioesszé (egy kémiai teszt) segíthet megvédeni a globális heparinkészleteket” – jelentette ki Sasisekharan. Egyik tanulmány sem vizsgálta azonban, hogy az előállítás során pontosan mikor és hol kerülhetett a szennyezőanyag a gyógyszerbe, tette hozzá.

Az FDA szerint havonta több mint egymillió, több dózist tartalmazó heparinampullát adnak el az Egyesült Államokban. Ennek felét a Baxter készíti. A Baxter termékeivel kapcsolatosan hozzávetőlegesen 350 negatív esetről érkezett jelentés az év eleje óta, mely a 2007-es összesen 100-hoz képest már elég jelentős. A legtöbb problémáról dializáló központokból számoltak be, ahol a betegek rövid idő alatt nagy adag gyógyszert kapnak, jelentette az FDA.