Hajlamosabbak a megtört szív szindrómára a nők

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Az Arkansasi Egyetem kutatása szerint egy szerettünk halála, egy ijesztő diagnózis, egy autóbaleset vagy akár egy meglepetésbuli hatására jelentkező rendellenesség 7,5-szer gyakrabban fordul elő nők esetében, és az 55 évnél idősebb nőkben 2,9-szer nagyobb valószínűséggel jelentkezik a megtört szív tünetegyüttes, mint a fiatalabb nőkben. Az eredményeket az Amerikai Szív Társaság orlandói éves konferenciáján tették közzé.

”Nem tudjuk pontosan, mi okozza” – nyilatkozta a kutatásban nem résztvevő Dr. Stacey Rosen, a Long Island-i Kórház kardiológusa. ”Az közismert, hogy a nőkben a különféle szívbetegségek másképp jelentkeznek, mint a férfiakban. Hogy ez egy külső hatás a szívizomra… vagy a vérerek viselkedésének eltérése, egyelőre nem tisztázott”.

A Takotsubo-kardiomiopátia, közismertebb nevén megtört szív szindróma a szív ideiglenes megnagyobbodását okozza, miközben a szerv többi része normálisan működik, vagy erőltetetten húzódik össze. A tünetek a szívrohamhoz hasonlítanak, mellkasi fájdalom, légszomj, szabálytalan szívverés és általános gyengeség jelentkezik. Az állapot gyógyítható, általában egy hét alatt felépül a beteg, bár ritkán akár halálos is lehet.

A kutatás során egy 2007-es országos adatbázis felhasználásával 6 230 megtört szív szindrómás esetet vizsgáltak, akiknek több mint 89 százaléka nő volt. Az 55 éven felüliek esetében a megtört szív szindróma előfordulásának valószínűsége 9,5-szer magasabbnak bizonyult a nőkben, mint a férfiakban.

Dr. Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill Kórház kardiológusa az eredményekre reagálva elmondta, nem szabad alábecsülnünk az elménk hatását a szívünkre. ”Az állandó stressz, ami annyira jellemző mai világunkra, egyenes út az olyan lehetőségek felé, hogy érzelmi állapotunk befolyásolhassa a szívünket” – véli a szakértő. A kutatók azonban egyelőre nem tudják pontosan, miért sújtja a megtört szív szindróma ennyivel gyakrabban a nőket. Rosen és Steinbaum szerint a nemek közötti hormonális eltérések és a koszorúerek különbözősége is hozzájárulhat, de az okok feltárásához további kutatásokra lesz szükség.