Hajlamosabbak a megtört szív szindrómára a nők

Az Arkansasi Egyetem kutatása szerint egy szerettünk halála, egy ijesztő diagnózis, egy autóbaleset vagy akár egy meglepetésbuli hatására jelentkező rendellenesség 7,5-szer gyakrabban fordul elő nők esetében, és az 55 évnél idősebb nőkben 2,9-szer nagyobb valószínűséggel jelentkezik a megtört szív tünetegyüttes, mint a fiatalabb nőkben. Az eredményeket az Amerikai Szív Társaság orlandói éves konferenciáján tették közzé.

”Nem tudjuk pontosan, mi okozza” – nyilatkozta a kutatásban nem résztvevő Dr. Stacey Rosen, a Long Island-i Kórház kardiológusa. ”Az közismert, hogy a nőkben a különféle szívbetegségek másképp jelentkeznek, mint a férfiakban. Hogy ez egy külső hatás a szívizomra… vagy a vérerek viselkedésének eltérése, egyelőre nem tisztázott”.

A Takotsubo-kardiomiopátia, közismertebb nevén megtört szív szindróma a szív ideiglenes megnagyobbodását okozza, miközben a szerv többi része normálisan működik, vagy erőltetetten húzódik össze. A tünetek a szívrohamhoz hasonlítanak, mellkasi fájdalom, légszomj, szabálytalan szívverés és általános gyengeség jelentkezik. Az állapot gyógyítható, általában egy hét alatt felépül a beteg, bár ritkán akár halálos is lehet.

A kutatás során egy 2007-es országos adatbázis felhasználásával 6 230 megtört szív szindrómás esetet vizsgáltak, akiknek több mint 89 százaléka nő volt. Az 55 éven felüliek esetében a megtört szív szindróma előfordulásának valószínűsége 9,5-szer magasabbnak bizonyult a nőkben, mint a férfiakban.

Dr. Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill Kórház kardiológusa az eredményekre reagálva elmondta, nem szabad alábecsülnünk az elménk hatását a szívünkre. ”Az állandó stressz, ami annyira jellemző mai világunkra, egyenes út az olyan lehetőségek felé, hogy érzelmi állapotunk befolyásolhassa a szívünket” – véli a szakértő. A kutatók azonban egyelőre nem tudják pontosan, miért sújtja a megtört szív szindróma ennyivel gyakrabban a nőket. Rosen és Steinbaum szerint a nemek közötti hormonális eltérések és a koszorúerek különbözősége is hozzájárulhat, de az okok feltárásához további kutatásokra lesz szükség.