Hagyományos gyógyszerrel csökkenthető a diabétesszel élők depressziója

Egy tajvani felnőttek körében végzett 12 éves felmérés kimutatta, hogy a cukorbetegség körülbelül két és félszeresére növeli a különböző kedélybetegségek, főként a depresszió, kialakulási esélyeit. A Monash Egyetem és a tajvani Országos Egészségügyi Kutatóintézet tudósai ugyanakkor arra is rájöttek, hogy ha a cukorbetegség kezelése során a páciensek metformint is kaptak, az több mint 50 százalékkal csökkentette a depressziós esetek számát.

A metformin az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszer a kettes típusú diabétesz kezelésében. Tablettaként szedve segíthet a vércukor-értékek szinten tartásában.

”Mivel világszerte egyre több a cukorbeteg, így egyre többet tudunk meg a különböző járulékos betegségekről, amelyek úgy tűnik, messze túlmutatnak a már ismert szív- és érrendszeri betegségeken, valamint a szem, láb és perifériás idegproblémákon” – nyilatkozta Mark Wahlqvist professzor emeritus, a Monash Egyetem Járványügyi és Megelőzési Orvoslás Tanszékének munkatársa. ”Korábbi vizsgálatok bizonyították, hogy az egyik leggyakoribb ismert neurodgeneratív betegség, a Parkinson-kór is nagyobb eséllyel fordul elő a cukorbetegség kialakulása után. Most úgy tűnik, ugyanez igaz a különböző kedélybetegségekre, így a depresszió minden fajtájára is.”

A kutatások szerint a metformin egyaránt csökkenti a demencia, a Parkinson-kór és a depresszió kialakulási esélyeit, főleg, ha valamilyen szulfonilurea típusú gyógyszerrel együtt alkalmazzák. Ezek a szerek a hasnyálmirigy béta sejtjeit ingerelik, ami által a szervezet inzulintermelődése fokozódik.

”Lehetséges, hogy különböző neurodegeneratív folyamatok állnak a cukorbetegség miatt kialakult depresszió hátterében is, amelyek ellen a metformin hatékony fegyver lehet” – magyarázta Wahlqvist professzor. ”Az egészségügy számára világszerte egyre nagyobb terhet jelent a cukorbetegség, ezek a kutatási eredmények azonban reméljük, segíthetnek a diabétesszel kapcsolatos mentális egészségügyi komplikációk csökkentésében.”

A témáról bővebben a BioMed Central orvosi szaklapjában, a BMC Medicine-ben olvashatnak az érdeklődők.