Ha nem akar méhnyakrákot kapni, használjon óvszert!

A méhnyakrák a nők gyakori daganatos megbetegedése, becslések szerint évente közel 300 ezren halnak bele szerte a világon. Magyarországon évente 22 új esetet fedeznek fel és 7 nő hal bele százezer főre vonatkoztatva. A betegség hátterében gyakran az ún. humán papilloma vírus (HPV) áll, ami akut betegséget nem okoz, de a daganat kialakulását elősegíti.

Korábbi tanulmányok igazolták, hogy a gumióvszer megvédi a férfiakat sok nemi úton terjedő fertőzéstől, de a HPV-re ez nem vonatkozik. Sokan úgy értelmezik ezeket a kutatásokat, hogy a HPV fertőzéstől csak a teljes szexuális absztinencia óv meg. A vírus elleni küzdelem fontosságát jelzi, hogy az USA gyógyszer-engedélyezési hivatala nemrég engedélyezte a HPV elleni védőoltás forgalmazását.

A Dr. Jennifer Wu vezette kutatócsoport azonban úgy gondolta, hogy a gumióvszerek is védelmet jelenthetnek a HPV ellen – legalábbis a nők számára. Vizsgálatukba 82, olyan egyetemi hallgatónőt vontak be, akik két héten belül közösültek először férfival. Az alanyoktól négyhavonta méhnyak és vaginaváladékot vettek, hogy meghatározzék belőle esetleges HPV – fertőzöttségüket. A diáklányok párhuzamosan elektromos naplót vezettek szexuális szokásaikról.

Az eredmények értékelésekor azokat tekintették HPV – fertőzés szempontjából referenciacsoportnak, akik a közösülések során kevesebb, mint 5 százalékban használtak óvszert. A HPV – fertőződés kockázata hozzájuk képest azokban, akik 50 százalékban védekeztek így, csak a fele volt, míg azok a nők, akik minden alkalommal gumióvszerrel közösültek, 70 százalékkal tudták csökkenteni a HPV – fertőződés valószínűségét. ‘Szexuális közösüléskor a megfelelő módón használjunk gumióvszert. Ez a legjobb módja a nemi úton terjedő fertőzések elkerülésének, beleértve a HPV-t is’ – mondta Wu.