Ha diétázunk, figyeljünk a vitaminokra

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Évente több mint 30 milliárd dollárt költenek testsúlycsökkentő termékekre az Egyesült Államokban, mivel felmérések szerint minden harmadik felnőtt próbálkozik súlyleadással. Ezeknek a népszerű a diétáknak a központjában tipikusan az összesen elfogyasztott ételmennyiség, és a proteinek, zsírok és szénhidrátok egymáshoz viszonyított mennyisége áll. A vitaminokról és az ásványi anyagokról általában megfeledkeznek. – írja egy új tanulmány a Reuters Health oldalon.

Négy fogyókúra összehasonlításakor a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói jelentős különbségeket fedeztek fel, ezen tápanyagok fogyasztásának tekintetében.   “Azon táplálékforrások váltogatása, melyek jó zsír- vagy épp szénhidrátforrások, nem csak a zsír- és a szénhidrátszint egyszerű megváltoztatása,” – írja egy e-mailjében Christopher Gartner vezető kutató.

“A vitaminok és ásványi anyagok mennyiségének változtatása összefügg. Ezért elégtelenségek léphetnek fel, amik fokozhatják a súlyos egészségügyi problémák veszélyeit, beleértve az alacsony vérnyomást, a csontritkulást, és neurológiai sérüléseket.”  A tanulmány során Gartner és kollégái 300 túlsúlyos vagy elhízott nő adatit vizsgálták, akik között véletlenszerűen jelölték ki, hogy négy diéta közül melyiket kövessék: az Atkinst, a Zone-t, a LEARN-t (az angol Lifestyle (életstílus), Exercise (testmozgás), Attitudes (viselkedés), Relationships (kapcsolatok), Nutrition (táplálék) szavak kezdőbetűinek mozaikszava (a ford.)) vagy az Ornish-t. Minden egyes nő kapott három, előre be nem jelentett telefonhívást a tanulmány kezdetén, majd 2 hónap múlva ismét, melyek során arról kérdezték őket, mit ettek az elmúlt 24 órában.

A válaszokat ez után összevetették, hogy pontos képet kapjanak a nők diétáiról – számoltak be a kutatók a The American Journal of Clinical Nutrition-ben. Két hónap alatt az összes diétázó résztvevő hasonlóan csökkentette a napi bevitelt 1500 kalóriára a tanulmány kezdetén lévő átlagos 2000-ről. (Minden egyes font súlyvesztéshez 3500-zal kevesebb kalória fogyasztása szükséges. 1 font = kb. 450 g)  A várakozásoknak megfelelően a csapat eltéréseket talált abban, hogy a diétázók miket ettek következetesen az egyes diéták során. A jelentések szerint az Atkins-diétát követők fogyasztottak a legkisebb arányban szénhidrátokat (a napi kalóriamennyiség 17%-át) és a legtöbb zsírt és proteint (28%-ot). Különbséget találtak abban is, hogy a 17 vitaminból és ásványi anyagból a vizsgált 12 közül mennyit ettek a diétázók, kitéve néhány hölgyet a nem megfelelő szintű fogyasztás kockázatainak a nemzeti javasolt mennyiséghez képest. Az E-vitamin jelentette a legnagyobb problémát minden csoporton belül: a nők több mint 65%-a nem kapott eleget belőle. Azok, akik kevesebbet ettek, nem meglepő módon vitaminokból és ásványi anyagokból szintén hiányt szenvedtek.

A Zone-diétánál azonban az ellenkezője volt megfigyelhető. Az elégtelen fogyasztás kockázatai jelentősen csökkentek az A, E, K és C vitaminok esetében, míg a többi vitaminnal kapcsolatban sem találtak kockázatnövekedést.  A kutatók ezt a dolgot látják egy diéta potenciális előnyének, bátorítva ezzel egy mérsékelt, de nem extrém szénhidrát-csökkentésre: az összes kalória akár 40%-ára, a hagyományos 45-60%-os javasolt mennyiséghez képest.  “Nem csupán a szénhidrátok összmennyiségéből kell visszavenni a Zone szerint. Sokkal inkább a hozzáadott cukorból és a finomított gabonafélékből”, – mondta Gartner. “Tartsuk meg a zöld dolgokat, a babokat és a zöldségeket, hagyjuk el a szénsavas dolgokat, az édességet és a csomagolt, feldolgozott élelmiszereket!

Az egyes diéták hiányosságainak kitöltésére az egyik lehetséges módszer, ha vitaminokat és ásványi anyag-kiegészítőket fogyasztunk – teszi hozzá Gartner. Ám a kutatók azt találták, hogy a négy diétából csupán az Atkins a megfelelő erre a célra, és még ebből a csoportból is csupán 3 nő fogadta meg a tanácsot.  “Testünk akkor működik a legjobban, ha nem szenved hiányt vitaminban és ásványi anyagokban. Az egészséges ételek fogyasztása a legjobb mód arra, hogy megfelelő mennyiségben hozzájussunk ezekhez a fontos tápanyagokhoz,”- írja e-mailjében a Reuters Health-nek dr. Michael Dansinger, az egyik televíziós sorozat, “The Biggest Loser” (“Legnagyobb Vesztes”) tanácsadója a bostoni Tufts Orvosi Egyetemtől.

“Úgy vélem, a stanfordi tanulmányban szereplő összes étkezési stratégia egészséges, hiszen kiemelik az elhízás, cukorbetegség és szívbetegségek kockázati faktorait, melyek társadalmunk vezető halálokai,”- mondja Dansinger. “Ugyanakkor a Zone diéta és az ahhoz hasonlók talán előnyben vannak a vitaminok és az ásványi anyagok kérdésének tekintetében.”