Évente több mint 30 milliárd dollárt költenek testsúlycsökkentő termékekre az Egyesült Államokban, mivel felmérések szerint minden harmadik felnőtt próbálkozik súlyleadással. Ezeknek a népszerű a diétáknak a központjában tipikusan az összesen elfogyasztott ételmennyiség, és a proteinek, zsírok és szénhidrátok egymáshoz viszonyított mennyisége áll. A vitaminokról és az ásványi anyagokról általában megfeledkeznek. – írja egy új tanulmány a Reuters Health oldalon.
Négy fogyókúra összehasonlításakor a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói jelentős különbségeket fedeztek fel, ezen tápanyagok fogyasztásának tekintetében. „Azon táplálékforrások váltogatása, melyek jó zsír- vagy épp szénhidrátforrások, nem csak a zsír- és a szénhidrátszint egyszerű megváltoztatása,” – írja egy e-mailjében Christopher Gartner vezető kutató.
„A vitaminok és ásványi anyagok mennyiségének változtatása összefügg. Ezért elégtelenségek léphetnek fel, amik fokozhatják a súlyos egészségügyi problémák veszélyeit, beleértve az alacsony vérnyomást, a csontritkulást, és neurológiai sérüléseket.” A tanulmány során Gartner és kollégái 300 túlsúlyos vagy elhízott nő adatit vizsgálták, akik között véletlenszerűen jelölték ki, hogy négy diéta közül melyiket kövessék: az Atkinst, a Zone-t, a LEARN-t (az angol Lifestyle (életstílus), Exercise (testmozgás), Attitudes (viselkedés), Relationships (kapcsolatok), Nutrition (táplálék) szavak kezdőbetűinek mozaikszava (a ford.)) vagy az Ornish-t. Minden egyes nő kapott három, előre be nem jelentett telefonhívást a tanulmány kezdetén, majd 2 hónap múlva ismét, melyek során arról kérdezték őket, mit ettek az elmúlt 24 órában.
A válaszokat ez után összevetették, hogy pontos képet kapjanak a nők diétáiról – számoltak be a kutatók a The American Journal of Clinical Nutrition-ben. Két hónap alatt az összes diétázó résztvevő hasonlóan csökkentette a napi bevitelt 1500 kalóriára a tanulmány kezdetén lévő átlagos 2000-ről. (Minden egyes font súlyvesztéshez 3500-zal kevesebb kalória fogyasztása szükséges. 1 font = kb. 450 g) A várakozásoknak megfelelően a csapat eltéréseket talált abban, hogy a diétázók miket ettek következetesen az egyes diéták során. A jelentések szerint az Atkins-diétát követők fogyasztottak a legkisebb arányban szénhidrátokat (a napi kalóriamennyiség 17%-át) és a legtöbb zsírt és proteint (28%-ot). Különbséget találtak abban is, hogy a 17 vitaminból és ásványi anyagból a vizsgált 12 közül mennyit ettek a diétázók, kitéve néhány hölgyet a nem megfelelő szintű fogyasztás kockázatainak a nemzeti javasolt mennyiséghez képest. Az E-vitamin jelentette a legnagyobb problémát minden csoporton belül: a nők több mint 65%-a nem kapott eleget belőle. Azok, akik kevesebbet ettek, nem meglepő módon vitaminokból és ásványi anyagokból szintén hiányt szenvedtek.
A Zone-diétánál azonban az ellenkezője volt megfigyelhető. Az elégtelen fogyasztás kockázatai jelentősen csökkentek az A, E, K és C vitaminok esetében, míg a többi vitaminnal kapcsolatban sem találtak kockázatnövekedést. A kutatók ezt a dolgot látják egy diéta potenciális előnyének, bátorítva ezzel egy mérsékelt, de nem extrém szénhidrát-csökkentésre: az összes kalória akár 40%-ára, a hagyományos 45-60%-os javasolt mennyiséghez képest. „Nem csupán a szénhidrátok összmennyiségéből kell visszavenni a Zone szerint. Sokkal inkább a hozzáadott cukorból és a finomított gabonafélékből”, – mondta Gartner. „Tartsuk meg a zöld dolgokat, a babokat és a zöldségeket, hagyjuk el a szénsavas dolgokat, az édességet és a csomagolt, feldolgozott élelmiszereket!
Az egyes diéták hiányosságainak kitöltésére az egyik lehetséges módszer, ha vitaminokat és ásványi anyag-kiegészítőket fogyasztunk – teszi hozzá Gartner. Ám a kutatók azt találták, hogy a négy diétából csupán az Atkins a megfelelő erre a célra, és még ebből a csoportból is csupán 3 nő fogadta meg a tanácsot. „Testünk akkor működik a legjobban, ha nem szenved hiányt vitaminban és ásványi anyagokban. Az egészséges ételek fogyasztása a legjobb mód arra, hogy megfelelő mennyiségben hozzájussunk ezekhez a fontos tápanyagokhoz,”- írja e-mailjében a Reuters Health-nek dr. Michael Dansinger, az egyik televíziós sorozat, „The Biggest Loser” („Legnagyobb Vesztes”) tanácsadója a bostoni Tufts Orvosi Egyetemtől.
„Úgy vélem, a stanfordi tanulmányban szereplő összes étkezési stratégia egészséges, hiszen kiemelik az elhízás, cukorbetegség és szívbetegségek kockázati faktorait, melyek társadalmunk vezető halálokai,”- mondja Dansinger. „Ugyanakkor a Zone diéta és az ahhoz hasonlók talán előnyben vannak a vitaminok és az ásványi anyagok kérdésének tekintetében.”