Dr. Karin Ried és az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói 15 olyan vizsgálat eredményeit elemezték, amelyek a csokoládéban található flavonoidok vérnyomásra gyakorolt hatásának jártak utána, ezek az antioxidánsok az erek tágulatát okozzák.
„A flavonoidokról bebizonyították, hogy megnövelik az érfal sejtjeiben keletkező nitrogén-oxid mennyiségét, amely elősegíti az ér tágulását és következményesen csökkenti a vérnyomást” – magyarázta Dr. Ried. „A csokoládé valódi hatásaival kapcsolatban azonban ellentmondásos eredmények születtek. Azt találtuk, hogy az étcsokoládé szerény mértékben ugyan, de kimutathatóan csökkenti a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomásértékeit, azonban ez nem igaz a normál vérnyomással rendelkezőkre.”
A tapasztalt hatás mértéke (5 Hgmm-nyi csökkenés) megegyezik a napi 30 perces testmozgás vérnyomáscsökkentő hatásáéval és elméletben akár 20 százalékkal is csökkentheti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát a következő öt évben.
A kutatók azonban óvatosságra intenek. „A csokoládé vagy a csokoládés italok hosszútávú terápiás hatása megkérdőjelezhető” – mondja Dr. Ried.