Ha a végzettség magas, a vérnyomás alacsony

A 30 éves Framingham Offspring tanulmány körülbelül 4 ezer alanyának adatait elemezve a BMC Public Health című folyóiratban közzétett tanulmány szerzői kimutatták, hogy a legalább 17 év iskolai képzéssel, vagyis egyetemi diplomával vagy doktori címmel rendelkező nők szisztolés vérnyomása 3,26 higanymilliméterrel alacsonyabb volt, mint azoknak a nőknek, akik kimaradtak a középiskolából. Az egyetemi végzettségű férfiak szisztolés vérnyomása 2,26 higanymilliméterrel bizonyult alacsonyabbnak, mint középiskolából kimaradt társaiknak.

Ugyanez, bár kisebb mértékű fordított arány mutatkozott az oktatás és a vérnyomás között azokban a férfiakban és nőkben is, akik főiskolai képzést végeztek, és nem tanultak tovább az egyetemi képzésben.

A vérnyomásra gyakorolt előnyös hatás még a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás és a vérnyomásgyógyszerek figyelembe vételével együtt is megmaradt, bár kisebb mértékben.

A tanulmány vezető szerzője, Eric Loucks, a Rhode Island-i Brown Egyetem docense szerint a tanulmány segíthet megmagyarázni a fejlett országokban széles körben dokumentált összefüggést, amely az iskolázottság és a szívbetegségek alacsony kockázata között figyelhető meg. A vérnyomás a szívbetegség egyik biológiai alapja, ami arra utal, hogy a közegészségügy fejlesztését célzó politikusoknak figyelembe kellene venniük a közoktatás szélesebb körű hozzáférésének biztosítását is.

A tanulmány során a szisztolés vérnyomásra összpontosítottak a diasztolés vérnyomással szemben, mert a szisztolés magas vérnyomás sokkal gyakoribb, mint a diasztolés hipertenzió.