Ha a gyerek keveset alszik, magasabb lesz a vércukra

A kockázat még nagyobb lehet az elhízott gyerekek körében, jegyezte meg a Shanghaji Tudományos Akadémiáról Dr. Zhije Yu, a munkatársaival együtt írt, és az Archives of Pediatric and Adolescent Medicine folyóiratban megjelent cikkben.

Yu a Reuters Healthnek küldött e-mailjében megjegyezte, hogy a rövidebb alvásidő valószínűleg más kockázati faktoroktól (életkor, nem, születés körüli események, korai táplálás, étrend, betegségek, fizikai akitivitás, testtömeg és derékméret) függetlenül is befolyásolja a vércukor szintjét.

Yu csapata megvizsgálta 619 elhízott és 617 normális súlyú gyerek alvásidejét és vércukor-értékét. A gyerekek 3-6 évesek voltak, egyikük sem szenvedett cukorbetegségben, vagy más, vércukorral kapcsolatos elváltozásban. A szülői elmondás alapján az elhízott gyerekek körében gyakoribb (47 %), hogy nem alszanak eleget. A normál súlyú gyerekek esetében ez az arány 37 % volt.

A magas vércukorszint (8 órás éhezés után a vércukor szintje magasabb mint 100 mg/dl) 1,35-2,15-ször gyakrabban jelentkezett a kevesebbet alvó nem elhízott ill. elhízott gyerekeknél. Azoknál, akik napi 8 óránál kevesebbet aludtak, a magas vércukorszint a 217 normál súlyú gyerekből 23-nál jelentkezett. A 291 elhízott gyerek közül pedig 49-nél. Összehasonlításképpen: akik eleget aludtak, azok közül mindkét csoportból csupán 21-nél tapasztalták ezt az elváltozást. Az összes gyerek közül 11-nél mutattak ki 126 mg/dl-nél magasabb értéket, amelynél már fennáll a cukorbetegség diagnózisa.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a felnőttekhez hasonlóan a megfelelő mennyiségű alvás a gyerekek esetében is segít megtartani az egészséges testsúlyt és az optimális vércukor-értékeket.” – mondta Yu. A csapat azonban kihangsúlyozta, hogy további tanulmányokkal kell még alátámasztani ezeket az eredményeket kínai és más származású gyerekek körében is.