Az Amerikában manapság közkedvelt, erősen feldolgozott, magas kalóriatartalmú, vitamin- és ásványianyag-szegény étrend gyakran vezet étkezést követő, extrém mértékű vércukorszint és vérzsírszint kiugráshoz” – írják Dr. O’Keefe és szerzőtársai a cikkben. Ezek a változások, amelyeket összefoglaló néven posztprandiális diszmetabolizmusnak (étkezés utáni anyagcserezavar) hívnak, állítólag megnövelik a szervezetben előforduló szabad gyökök mennyiségét és ezzel olyan folyamatokat indítanak be testszerte, mint a gyulladásos reakció, az érfal működészavara, növekvő véralvadékonyság és egyfajta stresszreakcióhoz hasonló változások (szimpatikus rendszer aktiválódása), így jelentősen hozzájárulnak a fokozott betegséghajlamhoz.
A szakirodalomból az is megtudható, hogy a posztprandiális diszmetabolizmus mértéke egészséges egyénekben is független előrejelzője a későbbi szív- és érrendszeri betegségnek, ugyanakkor jó hír, hogy a zavar étrendváltoztatással drámai módon csökkenthető.
A szerzők szerint a következő étrendi/életviteli elemek segíthetnek leginkább a diszmetabolizmus elleni küzdelemben:
- étrendünkbe válogassunk magas rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű ételeket, például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket és magvakat
- mindhárom étkezésünk tartalmazzon zsírszegény fehérjét
- minden nap körülbelül egy maréknyi olajos magvat fogyasszunk zöldséggel, gabonatermékkel, bogyókkal vagy egyéb gyümölccsel
- minden nap fogyasszunk salátát ecetes vagy szűz olívaolajos mártással
- kerüljük az erősen feldolgozott élelmiszereket és italokat, főleg azokat, amelyek cukrot, magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirupot, fehérlisztet, vagy transz-zsírsavat tartalmaznak
- adott étkezés mindig csak mérsékelt adag ételből álljon
- testsúlyunkat tartsuk a normális tartományban, derék-körfogatunk ne haladja meg testmagasságunk felét
- minden nap legalább 30 percig végezzünk legalább közepes intenzitású testmozgást
- azok számára, akik soha nem szenvedtek szenvedélybetegségben (alkohol vagy drog) esetleg ajánlott a vacsora előtt vagy közben egy alkoholtartalmú ital elfogyasztása
A fenti étrend elsősorban a cukorbetegség és koszorúér-betegség megelőzésére, kiegészítő kezelésére ajánlott. Hatásosságát a kísérletes kutatáson kívül alátámasztja az a tény is, hogy a világ egyes hasonló étrenddel bíró népcsoportjaiban – így pl. Okinawán és a Mediterrán térségben – a szív- és érrendszeri betegségek valamint a cukorbetegség előfordulása ritkább, mint számos „nyugati” társadalomban.