Gyorsteszt mentheti meg a szívbeteg kisbabák életét

Brit kutatók szerint az úgynevezett pulzoximéter segítségével – azzal a gyorsteszttel, ami a vér oxigénszintjét méri – a veleszületett szívbetegségek már újszülött korban is kiszűrhetőek lennének. Az ilyen szívbetegségeket, mint például a szívbillentyű rendellenességeket és a kamrák közti kis lyukakat (az úgynevezett sövényhiányt) ugyanis csak nehezen veszik észre az orvosok, pedig minden 145. újszülöttnél előfordul. Gyakori az is, hogy a beteg babák tünetmentesek, és csak későn veszik észre a szívbetegségüket.

Dr. Andrew Ewer, a Birmingham Egyetem vezető kutatója és csapata nemrég ezért hat angol kórházat kért fel arra, hogy vezessék be a pulzoximéter használatát, majd számoljanak be a tapasztalataikról. A kutatásban így 20 055 újszülöttet vontak be, akiknél a tanulmány szerint az orvosok 75 százalékkal sikeresebben szűrték ki a szívrendellenességeket, mint a hagyományos orvosi módszerekkel. A régi módszerekkel kombinálva pedig 92 százalékos volt az eredmény. A teszt használatát egyébként már több amerikai államban is bevezették.

Az ötperces gyorsteszt előnye abban rejlik, hogy bár a vér oxigénszintjét méri, mégsem kell hozzá vért venni a betegektől, mivel a készülék az oxigén szállítását végző vérfesték ( a hemoglobin) oxigéntelítettségét méri. Ha a két karon, vagy lábon mért oxigénszint eltérő, az orvosok további vizsgálatokat végeznek, hogy kiszűrjék a veszélyes szívbetegségeket. Bár van olyan rendellenesség, ami nem operálható, a többségük azonban műtéttel gyógyítható, ezért korai felismerésük számtalan kisbaba életét mentheti majd meg a jövőben.