Gyorsíthatja a mentális leépülést a cukorbetegség

A mostani vizsgálatok során a tudósok 3000, átlagosan 74 éves egészséges önkéntes egészségi állapotát kísérték figyelemmel 10 éven keresztül. A megfigyelés kezdetén a résztvevők 23 százaléka volt cukorbeteg, a többi közel 2300 önkéntesből 159-nél alakult ki diabétesz a 10 év alatt.

A cukorbeteg önkéntesek a kognitív funkciókat vizsgáló előzetes teszteken sokkal rosszabbul teljesítettek, mint az egészségesek. A 10 év alatt a diabéteszes résztvevők mentális állapota sokkal többet romlott, mint az egészségeseké.

”Ezek a vizsgálati eredmények is bizonyítják, hogy a cukorbetegség károsan befolyásolja a memóriát és más kognitív képességeket és ez elsősorban annak köszönhető, hogy az idősek nem ellenőrzik a vércukorszintjüket” – nyilatkozta Dr. Kristine Yaffe, a Kalifornia Egyetem és a San Francisco Veteránkórház és Egészségügyi Központ munkatársa.

Bár a kutatás során egyértelmű kapcsolat mutatkozott a mentális leépülés és a cukorbetegség között, ok-okozati összefüggéseket nem sikerült megállapítani. A témáról részletesebben az Archives of Neurology című szaklap júniusi számában olvashatnak az érdeklődők.