Gyorsabban gyógyulhatnak a cukorbetegek sebei

A Loyola Egyetem Orvosi Karának kutatói felfedezték, hogy egyes immunsejtek lassítják a sebgyógyulás folyamatát, így ezek kikapcsolásával gyorsítható lenne a gyógyulás. Dr. Elizabeth Kovacs sebészprofesszor és munkatársai azt találták, hogy az úgynevezett természetes ölő (natural killer) T-sejtek (NKT sejtek), melyek elpusztítják a daganatos és vírussal fertőzött sejteket, ugyanakkor lassítják a sebgyógyulás folyamatát.

A kutatók állatkísérletes modell segítségével vizsgálták az NKT-sejtek sebgyógyulásra gyakorolt hatását és kiderült, hogy az ilyen sejtekkel nem rendelkező egereknél nem tapasztalható ilyen hatás. „Bizonyítottuk, hogy a korai sebzáródás NKT sejtek hiányában sokkal gyorsabban ment végbe” – írták a szerzők a Journal of Surgical Research folyóiratban közzétett tanulmányban. „Azt is megfigyeltük, hogy az NKT-sejtek részt vesznek a sebgyógyulás korai szakában bekövetkező gyulladásos reakcióban.”

Egyes állapotok, például a cukorbetegség és a fertőzések lelassítják vagy meggátolják a sebgyógyulást. A vizsgálatból kiderült, hogy ezért legalábbis részben az NKT-sejtek felelősek. Még nem ismert, hogyan lassítják az NKT-sejtek a folyamatot, a kutatók jelenleg antitestek segítségével próbálják meg inaktiválni az NKT-sejteket.