Gyorsabbá válhat az 1-es típusú diabétesz szűrése

A Diabetes szaklapban megjelent kutatás vezetője, Grant Morahan professzor szerint az új módszer sokkal olcsóbbá és gyorsabbá teheti annak meghatározását, milyen genetikai tényezőkkel rendelkezik a páciens az 1-es típusú cukorbetegségre.

E rendellenesség esetén a beteg saját immunrendszere pusztítja el az inzulintermelő sejteket. Az 1-es típusú diabétesz legerősebb genetikai kockázati tényezőjét a HLA gének, vagyis a HLA-DR3 és a HLA-DR4 jelentik.

Jelenleg úgy történik a szűrés, hogy a vérmintát elküldik egy speciális laboratóriumba, ahol a HLA kimutatása a hagyományos módszerekkel mintánként körülbelül 300 dollárba (70 ezer forintba) kerül. Az újonnan kifejlesztett módszerrel alig 50 dollárba (körülbelül 12 ezer forintba) fog kerülni a páciens HLA kockázati típusának kimutatása.

Az ausztrál kutatók több mint 200 ezer genetikai markert teszteltek több mint 10 ezer ember DNS-ében a nemzetközi Type 1 Diabetes Genetics Consortium keretében. Modern számítástechnikai módszerek segítségével háromra szűkítették azoknak a genetikai markereknek a számát, amelyek előre jelezhetik az összes olyan HLA kockázati típust, amelyek relevánsak az 1-es típusú diabéteszt illetően. Az új előrejelző módszer 99,3 százalékos pontossággal működik, ami pontosabb, mint a jelenleg használt módszerek.

Most, hogy a kutatást már publikálták, az orvosok és kutatók világszerte megkezdhetik a technika alkalmazását, ami gyorsabb szűrési eredményeket garantál azoknak a személyeknek, akiknek családi kórtörténetében előfordul 1-es típusú diabétesz.