Gyógyszerrel nem előzhető meg a cukorbetegség

A Diabetes UK felmérései szerint jelenleg 7 millió ember él a cukorbetegség árnyékában az Egyesült Királyságban. A kutatók szerint az egyetlen biztos megelőzési eljárás még mindig az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás.

A közel 9000 önkéntes részvételével készült felmérés szerint a gyógyszerek nem csökkentik a jövőbeli egészségügyi problémák előfordulását a cukorbetegség korai stádiumában lévőknél. Legalábbis nem jobban, mint a közönséges placebók.

A kutatásban részt vevők mind a csökkent glükóz tolerancia állapotában voltak, ami azt jelenti, hogy szervezetük nem reagál úgy az inzulinra, ahogy normál esetben kellene. A prediabétesznek is nevezett állapot általában kettes típusú cukorbetegség kialakulásához vezet és főleg az elhízással hozható összefüggésbe.

Az Egyesült Királyságban a 35-65 év közötti 17 százaléka szenved csökkent glükóz toleranciában.

A kutatás során a tudósok megvizsgálták, hogy a megelőzésben használt vérnyomás- és vércukorcsökkentők mennyire képesek késleltetni a cukorbetegség kialakulását a veszélyeztetett betegek esetében. Az eredmények szerint ezek a szerek semmivel nem hatékonyabbak a cukorbetegség megelőzésében, mint a hatóanyag nélküli placebók. A megelőző szerek ezen kívül a későbbi szövődményes betegségek kialakulásának megelőzésében sem értek el eredményt.

„A legjobb megelőző kezelés még mindig az egészséges étrend és a rendszeres mozgás” – nyilatkozta Rury Holman professzor, az Oxford Egyetem munkatársa.

„Már a testsúly 5 százalékának leadása is drámai változásokat hozhat a páciens állapotában” – tette hozzá John McMurray professzor, a Glasgow Egyetem kutatója.